CONCURS PERDUT

Bonn deixa Barcelona sense el Centre Europeu de Predicció Meteorològica

La capital catalana ha arribat a ser una de les dues finalistes en el concurs per acollir l’agència intergovernamental

Barcelona 26 02 2013 Panoramica de Barcelona desde el parque de atracciones del Tibidabo Foto Josep Garcia

Barcelona 26 02 2013 Panoramica de Barcelona desde el parque de atracciones del Tibidabo Foto Josep Garcia

1
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

Hi ha anys en què gairebé tot són males notícies i el 2020 n’és un per a Barcelona, que aquest dimecres ha perdutla possibilitat de convertir-se en seudel Centre Europeu de Predicció Meteorològica a Mitjà Termini (ECMWF, en la seva sigla en anglès). El Govern central havia postulat la capital catalana com a aspirant a acollir l’agència governamental, una iniciativa que també tenia el recolzament de la Generalitat. 

La primera ronda, tècnica, es va tancar el 20 de novembre, quan de les 10 localitats que inicialment aspiraven a acollir l’agència cinc van quedar descartades. En aquest tràmit no es votava, i la qüestió se cenyia a si complien els requeriments tècnics. Barcelona va ser una de les que va passar la prova.

Notícies relacionades

Aquest dimecres es donaven les últimes tres rondes, en el procés final de selecció de la seu. En la primera han caigut dues localitats més. Barcelona l’ha superat. En la segona s’eliminava una altra aspirant. També aquesta barrera ha sigut salvada per la capital catalana.En l’última ronda han quedat finalistes Bonn i Barcelona,i l’antiga capital de l’extinta República Federal d’Alemanya ha guanyat.L’organisme va ser creat el 1975 i està integrat per 22 estats membres i 12 més d’associats, la majoria europeus.

Posicionament científic

Aconseguir la seu del Centre Europeu de Predicció Meteorològica a Mitjà Termini suposava per a Barcelonaguanyar posicionament científic, així com la presència de personal del sector.Un dels atractius de la candidatura barcelonina era la proximitat del Barcelona Supercomputing Center (BSC), obert el 2005, un centre que servia d’aval per acollir el centre europeu. Barcelona presentava, a més del pes del BSC, diversos atractius per ser elegida: l’elevada qualitat de vida, el potent ecosistema científic i universitari, l’àmplia oferta d’escoles internacionals i un mercat de treball dinàmic per a professionals qualificats. La derrota no és tan cridanera comen el cas de l’Agència del Medicament,més coneguda, a la qual també aspirava Barcelona i que el 2017 va recaure en Amsterdam.