ESDEVENIMENT ASTRONÒMIC

Pluja d’estels: quan i com veure els Gemínids el desembre del 2020

  • La pluja de Gemínids prové de la constel·lació de Gèminis i el màxim s’espera la matinada del 14 de desembre.
  • Aquest any la lluna nova acompanyarà l’observació, per la qual cosa es podrà disfrutar d’aquesta pluja de meteors en tota la seva intensitat.
  • Durant aquest mes de desembre s’uneixen alguns esdeveniments astronòmics com la conjunció de Júpiter i Saturn i un eclipsi solar.
HUN01 HOLLOKO (HUNGRIA) 12 08 2016 - Fotografia que muestra una lluvia de estrellas sobre el castillo de Holloko  situado en un pueblo de montana alistado en el Patrimonio Mundial de la Unesco  cerca de Budapest  Hungria  hoy  12 de agosto 2016  Las Perseidas son vistas cada mes de agosto cuando la Tierra pasa a traves de un flujo de escombros dejados por el cometa Swift-Tuttle  EFE Peter Komka PROHIBIDO SU USO EN HUNGRIA

HUN01 HOLLOKO (HUNGRIA) 12 08 2016 - Fotografia que muestra una lluvia de estrellas sobre el castillo de Holloko situado en un pueblo de montana alistado en el Patrimonio Mundial de la Unesco cerca de Budapest Hungria hoy 12 de agosto 2016 Las Perseidas son vistas cada mes de agosto cuando la Tierra pasa a traves de un flujo de escombros dejados por el cometa Swift-Tuttle EFE Peter Komka PROHIBIDO SU USO EN HUNGRIA / PETER KOMKA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Una de les pluges més espectaculars de l’any ocorre durant el mes de desembre:la pluja de Gemínids. Aquests meteors provenen de laconstel·lació de Gèminisi, com cada any, mostraran el seu pic d’activitat a mitjans de desembre. Aquest 2020 l’activitat es produirà entre el4 i el 17 de desembre,i el màxim s’espera lamatinada del 14 de desembre.

Les nits del 12 al 13 i del 13 al 14 de desembre també seran un bon moment per a l’observació de la pluja d’estels, ja que seran més visibles.

Procedeixen de l’asteroide Faetont

Segons l’Associació Astronòmica d’Espanya, es tracta d’una pluja bastant curiosa, ja que els meteors procedeixen d’unasteroidedenominatFaetont,no d’un cometa. L’asteroide Faetont va ser descobert el 1983 pel satèl·lit IRAS, i va ser llavors quan es va relacionar que els Gemínids provenien d’aquest asteriode. Es tracta de la primera pluja que està relacionada amb un asteroide.

A més, des de l’Associació Astronòmica també expliquen que aquesta pluja dona un nombre aproximat de120 meteors per hora.

Com observar els Gemínids

Els Gemínids és una pluja fàcil de veure des de l’hemisferi nord,ja que es localitza en el radiant a +33º de latitud nord, per la qual cosa podrem disfrutar-ne durant tota la nit.És una de les poques pluges amb una sortida del radiant que coincideix amb la posta de Sol, per la qual cosa s’observa pràcticamentdurant tota la nit.

Aquest any lalluna novaacompanyarà l’observació, per la qual cosa es podrà disfrutar d’aquesta pluja de meteors en tota la seva intensitat. Convé fixar la mirada en una zona del cel i mantenir-la, almenys, durant uns minuts per poder observar algun Gemínid. Cal situar-se en un lloc fosc –sense la contaminació lluminosa produïda per les ciutats– i d’horitzons espaiosos. Es recomana ajeure’s a terra, portar roba d’abric i, sobretot, tenir paciència.

Els Gemínids és una pluja que es pot observar des dels dos hemisferis, però a l’hemisferi nord l’activitat serà més gran, a causa que el radiant estarà a més altura sobre l’horitzó.

En directe des d’alguns observatoris

Les nits del 12 i 13 de desembre es podrà disfrutar al màxim de la pluja d’estels dels Gemínids, un esdeveniment que serà retransmès en directe des de l’Observatori del Teide (Tenerife) i des de l’Observatori del Roque de los Muchachos (La Palma) a través del canalsky-live.tv. La retransmissió es realitzarà amb la col·laboració del projecte Energy Efficiency Laboratories (EELabs), de l’Institut d’Astrofísica de les Canàries (IAC) i el Programa de Divulgació Astronòmica de SODEPAL i el Servei d’Innovació Cabildo de La Palma.

Esdeveniments astronòmics per acomiadar l’any

A més de la pluja de Gemínids, durant la nit del 14 de desembre al cel d’algunes zones de l’Amèrica del Sud serà visiblel’eclipsi total de Sol.

Notícies relacionades

Durant aquest mes de desembre també podrem observar després de la posta de solla conjunció de Júpiter i Saturnel 21 de desembre, que serà quan arribin a la distància mínima entre ells. LaFederació d’Associacions Astronòmiques d’Espanyaha recollit a la seva web alguns dels observatoris, astrònoms aficionats i universitats que s’han organitzat per oferir mitjans, divulgar i fomentar la participació en l’observació d’aquesta ‘Trobada de gegants’.

I per acomiadar l’any, l’última lluna plena del 2020serà visible la nit del 29 desembre.

Temes:

Lluna Astronomia