Noves dades confirmen el possible impacte de l'asteroide Apophis contra la Terra el 2068

El planetoide de 300 metres, que s'aproxima perillosament l'abril del 2029, té probabilitats de xocar-hi 39 anys després

Noves dades confirmen el possible impacte de l'asteroide Apophis contra la Terra el 2068
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’asteroide Apophis és digne d’esment a causa de la seva aproximació extremadament pròxima a la Terra divendres 13 d’abril del 2029, quan l’asteroide de 300 metres de mida es farà visible a simple vista al passar dins el cinturó de satèl·lits de comunicacions que orbiten la Terra, segons ha anunciat l’investigador Dave Tholen i els seus col·laboradors de l’Institut d’Astronomia (IfA) de la Universitat de Hawaii. «Des de fa algun temps sabem que un impacte amb la Terra no és possible durant l’aproximació pròxima del 2029», ha dit en un comunicat Tholen, que ha seguit el moviment d’Apophis al cel des que el seu equip el va descobrir el 2004.

No obstant, les probabilitats d’impacte terrestre sí que són reals el 2068 ja que, a l’irradiar com a calor l’energia que absorbeix Apophis de la llum solar per mantenir l’equilibri tèrmic, canvia lleugerament la seva òrbita. Abans de la detecció d’aquesta acceleració a Apophis, els astrònoms havien conclòs que un impacte potencial amb la Terra el 2068 era impossible. Però ara, al detectar aquest efecte actuant sobre Apophis, l’escenari d’impacte del 2068 continua sent una possibilitat.

Noves observacions

«Les noves observacions obtingudes amb el telescopi Subaru a principis d’aquest any han sigut prou bones per revelar l’acceleració Yarkovsky d’Apophis, i mostren que l’asteroide s’està allunyant d’una òrbita purament gravitacional en uns 170 metres per any, el que és suficient per mantenir l’escenari d’impacte del 2068 en joc», ha afegit Tholen. Els càlculs de l’òrbita han sigut fets per Davide Farnocchia del Jet Propulsion Laboratory, que és coautor de l’article que es va presentar en la reunió virtual del 2020 de la Divisió de Ciències Planetàries de la Societat Astronòmica Nord-Americana.

Notícies relacionades

S’estan portant a terme més observacions per refinar l’amplitud de l’efecte Yarkovksy i com afecta l’òrbita d’Apophis. Els astrònoms sabran bé abans del 2068 si hi ha cap possibilitat d’impacte.

La detecció d’un efecte físic que actua sobre l’acceleració de l’asteroide de 300 metres Apophis confirma que l’escenari d’impacte contra la Terra el 2068 continua sent possible.

Temes:

Asteroides