MANIFEST INTERNACIONAL

Milers d'experts clamen contra la «impunitat» de les pseudoteràpies

2.750 metges i científics llancen el primer manifest global contra les falses teràpies en l'àmbit de la salut

Reclamen una legislació més ferma contra aquestes disciplines enganyoses

zentauroepp49023606 soc201019161532

zentauroepp49023606 soc201019161532 / ERIC GAILLARD

2
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio

«Siguem clars: les pseudociències maten. I no només això, sinó que són practicades amb impunitat gràcies a lleis europees que les protegeixen». Així de contundents es posicionen els 2.750 experts que aquest mateix dilluns han llançat el primer manifest global contra les pseudoteràpies. La iniciativa compta amb el suport de 1.112 metges, científics i acadèmics espanyols. La seva denúncia va més enllà d’assenyalar l’estafa que suposen per als pacients les falses teràpies. Reclamen un compromís polític per «posar fi a un problema que ja li ha costat la vida a massa gent».

El manifest, de fet, comença recordant algunes de les víctimes que han mort per confiar en les doctrines de curanderos i falsos gurus. És el cas, per exemple, de Francesco Bonifaz (de set anys), que va morir per les complicacions d’una otitis tractada amb homeopatia en comptes d’antibiòtics. O el de Mario Rodríguez (de 21 anys), que va intentar superar el seu càncer canviant la quimioteràpia per un tractament de vitamines. O el de Cristina Beraza (de 53 anys), relatat per aquest diari, que es va allunyar dels tractaments farmacològics perquè «un curandero li va dir que el càncer estava només en la seva imaginació».

«S’ha de tenir molt clar que les persones tractades per pseudoteràpies també són víctimes de l’estafa. La lluita no és contra ells, sinó contra els qui promouen aquestes idees», destaca Fernando Cervera Rodríguez, biòleg i coordinador d’aquesta iniciativa, que fa un any i mig que s’està gestant amb el suport d’onze entitats escèptiques, de tot Europa. A Espanya, la denúncia sorgeix d’entitats com l’Associació per Protegir el Malalt de Teràpies Pseudocientífiques (APETP), Farmaciencia, la Societat per a l’Avanç del Pensament Crític, la Xarxa de Prevenció Sectària i Abús de la Debilitat i Cercle Escèptic.

Notícies relacionades

Entre les firmes espanyoles destaquen noms de reconegut prestigi com el d’Iria Uhía Castro, de l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS); Margarita del Val, immunòloga del CSIC, i Antoni Trilla, epidemiòleg de l’Hospital Clínic i membre del Col·legi de Metges de Barcelona (COMB). El 52% dels professionals espanyols adherits al manifest formen part del col·lectiu sanitari i el 41%, al científic.

Desinformació i pandèmia

«El perill de les pseudoteràpies sempre ha estat allà. Però ara, en plena pandèmia, veiem més que mai el mal que pot fer la difusió d’idees falses sobre temes salut», reflexiona Cervera, en al·lusió a l’auge de teories conspiranoiques relacionades amb el coronavirus.  Sobre aquesta qüestió, el biòleg argumenta que «les teories negacionistes poden col·lapsar el sistema sanitari i fins i tot allargar la pandèmia».

Temes:

Pseudociencia