NEGACIONISTES DE LA PANDÈMIA

Els col·legis de metges demanen frenar el negacionisme de la Covid-19

Les societats mèdiques lamenten la falta d'actuació contra un moviment que «suposa un perill per a la salut pública»

L'Organització Mèdica Col·legial obrirà un expedient sancionador als sanitaris que aixequen aquestes teories

zentauroepp54518997 madrid  16 8 2020   vista de los asistentes a la manifestaci200827105848

zentauroepp54518997 madrid 16 8 2020 vista de los asistentes a la manifestaci200827105848 / Fernando Alvarado

6
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Mentre la pandèmia de Covid-19 torna a dibuixar un panorama preocupant a Espanya, centenars de teòrics de la conspiració, negacionistes del virus, antivacunes i defensors de les pseudoteràpies surten al carrer per protestar contra «el morrió» de la mascareta. La conspiranoia sobre el virus, que fa mesos que es gesta a les xarxes socials, es va fer sentir per primera vegada a la plaça de Colón de Madrid. I des d’aleshores ha continuat manifestant-se en diferents punts del mapa. L’Organització Mèdica Col·legial i el Col·legi de Metges de Barcelona apunten a aquest moviment pseudocientífic com «un perill contra la salut pública» i lamenten que les autoritats no hagin actuat per frenar-lo. 

«Aquests esdeveniments comporten diversos perills. Primer, pel risc de transmissió del virus en entorns multitudinaris i sense protecció. I segon, perquè difonen informació falsa i nociva per a la salut de la població», argumenta Jerónimo Fernández Torrente, membre de l’Organització Mèdica Col·legial i coordinador de l’Observatori contra les Pseudociències, Pseudoteràpies, Intrusisme i Sectes Sanitàries. «Hi ha mecanismes legals per evitar aquestes concentracions, però estan fallant. I aquests moviments s’estan rient a la cara dels ciutadans i dels poders públics. S’aprofiten de les fissures i de la lentitud del sistema per promoure la seva xarlataneria», diagnostica Fernández. 

Els conspiranoics del virus afirmen manifestar-se sota l’empara de la llibertat d’expressió. «El problema és que aquests actes no només afecten els assistents, sinó que també condicionen la llibertat d’altres persones, perquè poden estar propagant el virus», matisa Gustavo Tolchinsky, secretari del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB). Els sanitaris, explica, assisteixen amb preocupació a aquestes protestes on es qüestiona l’existència d’un virus contra el qual fa mesos que lluiten. «Els metges estem físicament i anímicament al límit. Però si un manifestant s’infecta, no dubtaríem a atendre’l, perquè és el nostre deure. El que sí que demanem és una actuació exemplaritzant contra els promotors de la manifestació i d’aquestes teories», afegeix Tolchinsky.

No és la primera vegada que els col·legis de metges es manifesten públicament contra aquests moviments pseudocientífics. De fet, fa anys que denuncien davant el Ministeri de Sanitat i les autonomies el perill que suposen aquestes teories sense fonament. Però la resposta ha sigut escassa. Des del 2018, la Generalitat ha imposat 720.001 euros de multa a Josep Pàmies i a la seva associació per la promoció de pseudoteràpies. Més recentment, els col·legis de metges catalans han denunciat l’horticultor davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per delicte contra la salut pública i publicitat enganyosa. Tot i així, ara com ara aquest defensor de les mal anomenades teràpies alternatives continua protagonitzant les protestes conspiranoiques. Una cosa incomprensible, apunten els col·legis mèdics interpel·lats. 

Manifestacions a tot Espanya

En plena batalla per frenar els rebrots, les protestes conspiranoiques es multipliquen per tot Espanya. La concentració de Madrid va reunir més de mil assistents. Sense distància de seguretat i sense gairebé mascaretes. Dies més tard, centenars de persones es van reunir al municipi català de Sant Pere de Ribes per «fer-se petons i abraçades» i demostrar que «no tenim por del virus». L’impulsor de la iniciativa, Josep Pàmies, va afirmar que hi ha una vintena de voluntaris que estan disposats a «contagiar-se voluntàriament» per després curar-se amb dilucions de clorit de sodi, un compost similar al lleixiu i prohibit per l’Agència Espanyola de Medicaments des del 2010. Aquest cap de setmana, aquestes veus van tornar a confluir en una manifestació davant la catedral de Barcelona, que es va saldar amb 27 denúncies imposades per la Guàrdia Urbana.

Totes aquestes concentracions es van convocar obertament a través de xarxes socials i canals de Telegram. I, en tots aquests casos, les autoritats locals estaven al corrent de la seva celebració. La manifestació de Madrid, per exemple, va ser denunciada per l’Organització Mèdica Col·legial davant el Ministeri de Sanitat, l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) i diversos estaments de la Comunitat de Madrid. La protesta es va celebrar sota l’autorització de les autoritats locals i, a posteriori, va ser definida com un «aquelarre d’irresponsabilitat absoluta» pel delegat del Govern a Madrid, José Manuel Franco. Ara l’Advocacia de l’Estat estudia si la concentració suposa un delicte contra la salut pública.

«Els sanitaris sentim que estem lluitant en solitari, perquè aquests discursos nocius tenen total impunitat»

Gustavo Tolchinsky

Secretari del Col·legi de Metges de Barcelona (COMB)

«S’ha de deixar molt clar que darrere d’aquests moviments no hi ha científics, sinó xerraires, desaprensius i falsos evangelistes que s’aprofiten de la por de la gent per promoure les seves idees», destaca Torrente. «Aquest moviment està difonent informació falsa. Està promovent el consum de substàncies tòxiques. I està desacreditant la feina dels metges, cosa que es podria traduir en una pèrdua d’oportunitats per tractar futurs pacients. Els científics i sanitaris sentim que estem lluitant en solitari, perquè aquests discursos nocius tenen total impunitat», reflexiona Tolchinsky.

Sancions contra els metges negacionistes

El moviment conspiranoic afirma que entre les seves files també hi ha metges que corroboren les seves teories. Diversos col·legis de metges ja han obert expedients per estudiar l’actuació dels seus afiliats negacionistes. I fins i tot plantegen portar els casos a la fiscalia. El debat ja és sobre la taula a Cadis, Galícia, Lugo, Barcelona i Madrid, on s’han detectat casos de metges negacionistes. L’Organització Mèdica Col·legial també està estudiant com actuar davant aquests casos, així com les corresponents sancions que es podrien imposar als professionals que donen ales a aquestes teories.

En els últims mesos, una entitat suposadament liderada per metges negacionistes ha impartit conferències per tot Espanya defensant el rebuig de les mascaretes, la suposada ineficàcia de les proves PCR i la falsa relació entre la vacuna de la grip i la Covid-19. Fins ara, s’han fet reunions a Múrcia, Lugo, Sabadell. L’última, prevista per a Valladolid, ha sigut anul·lada davant la negativa d’última hora de l’hotel per cedir l’espai; una cosa que el moviment considera com un acte de censura.

Notícies relacionades

Diverses societats científiques i professionals han expressat la seva preocupació davant l’auge d’aquest moviment. «Les pseudociències i els moviments negacionistes representen una evident amenaça social, ja que impulsen de manera irresponsable a la desobediència civil respecte al seguiment de mesures eficaces per lluitar contra la pandèmia», denuncien la Societat Espanyola de Medicina Interna (SEMI), la Societat Espanyola de Medicina de Família i Comunitària (semFYC), la Societat Espanyola de Metges d’Atenció Primària (SEMERGEN) i la Societat Espanyola de Metges Generals i de Família (SEMG).

«La llibertat d’expressió no inclou el dret a difondre informacions falses».

Jerónimo Fernández Torrente

Membre de l’Organització Mèdica Col·legial

El moviment conspiranoic, mentrestant, afirma que es manifestar sota l’empara de la llibertat d’expressió. Aquest mateix principi també frena moltes de les accions administratives que podrien evitar la celebració d’aquests actes, ja que difícilment es pot provar a priori que es cometrà un delicte contra la salut pública, per la qual cosa només queda esperar que se celebri i emprendre accions a posteriori. Sobre aquesta qüestió, el doctor Torrente es mostra taxatiu: «La llibertat d’expressió no inclou el dret a difondre informacions falses».