COMPETICIÓ INTERNACIONAL

El disseny català d'una ciutat a Mart, finalista en el concurs de la Mars Society

Un equip internacional d'investigadors dissenya un model de colònia a Mart basat en el desenvolupament sostenible

El projecte ha sigut liderat des de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya (IEEC-CSIC)

zentauroepp55456865 marte201017144915

zentauroepp55456865 marte201017144915

1
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio

L’ésser humà encara no ha aconseguit trepitjar el planeta vermell. Però, segurament, quan ho faci serà per quedar-s’hi. Aquest és el somni que ha inspirat un grup d’investigadors catalans per començar a dissenyar els fonaments de Nüwa, la que podria ser la primera colònia a Mart. El seu projecte, sorgit en plena pandèmia, ha destacat entre les 175 propostes presentades al concurs internacional de la Mars Society i es postula ara entre els 10 projectes que competeixen a la final, que se celebrarà aquest dissabte.

El disseny d’aquesta ciutat marciana ha sigut encunyat per fins a 40 professionals de les més variades disciplines. Entre els fundadors de Nüwa destaquen Guillem Anglada-Escudé, de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC-CSIC); Miquel Sureda, de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC); i Gisela Detrell, de l’Institute of Space Systems de la Universitat de Stuttgart (Alemanya). Les idees de l’equip han pres vida gràcies als arquitectes i dissenyadors d’‘ABIBOO studio’, que han recreat el possible aspecte que tindria una metròpolis d’un milió d’habitants.

Arquitectura futurista. Habitacles excavats en un penya-segat. I enormes cúpules de vidre que protegeixin els habitants de l’hostil clima marcià. Aquests són els elements que, almenys des de fora, diferenciarien una ciutat marciana d’una de terrestre. Però això no és tot. A l’hora de projectar una colònia al planeta vermell, els seus creadors també han pensat en un model econòmic i social viable per a les colònies extraplanetàries. 

Col·laboració multidisciplinària

Notícies relacionades

«Aquest projecte ha sigut una excusa perfecta perquè persones de diferents disciplines i punts de vista comencessin a treballar juntes», explica Miquel Sureda en declaracions a aquest diari. «La història ens ha demostrat que la inversió que es fa en tecnologia espacial acaba revertint positivament en la societat. Així que quan comencem a pensar com podríem viure a Mart, també estem obrint horitzons per millorar la vida a la Terra», reflexiona l’enginyer aeroespacial.

En el disseny de Nüwa també han participat experts de l’Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona (ICCUB), de l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) i diversos científics del Regne Unit, Alemanya, els Estats Units i l’Argentina. Tots ells, agrupats sota el nom de ‘Sustainable Offworld Network’ (SONet), continuen treballant per idear un món més sostenible. Dins i fora de la Terra.

Temes:

Mart