Similituds i diferències

¿És Covid-19, grip o refredat? Sense PCR, complicat de saber-ho

Els símptomes d’aquestes malalties poden ser fàcils de confondre, per la qual cosa es recomana acudir a un professional sanitari

«Les sospites només es poden confirmar amb una PCR», insisteixen els metges

¿És Covid-19, grip o refredat? Sense PCR, complicat de saber-ho
5
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Ni tot el que brilla és or ni tot malestar és símptoma de Covid-19. Però en plena pandèmia, resulta fins i tot normal intentar associar qualsevol escletxa de malaltia com una possible infecció per coronavirus SARS-CoV-2. Diferenciar la Covid-19 d’una grip, un refredat, unes angines, un atac d’al·lèrgia o el cansament acumulat després d’un mal dia no sempre és fàcil. Per això, en cas de dubte, sempre s’aconsella acudir a un professional sanitari.

Si els diagnòstics resulten ja per si sols enrevessats, en el cas de la Covid-19 cal afegir-hi una complicació més. Un gran percentatge dels pacients diagnosticats amb aquesta infecció no presenten símptomes, segons reflecteixen diversos informes del Ministeri de Sanitat. Així que ara no només cal estar pendents dels símptomes que vagin apareixent, sinó que també cal tenir en compte els possibles contactes de risc que hàgim tingut en els dies previs.

En cas que apareguin símptomes, el diagnòstic definitiu s’hauria de guiar per la intervenció d’un professional sanitari i, òbviament, del sentit comú de cadascú. Tots seguit, algunes pistes per diferenciar entre un cas de Covid-19, grip, refredat o al·lèrgia.

¿Coronavirus o grip? Sense PCR, complicat de saber-ho

Gran part dels dubtes que sorgeixen aquests dies tenen a veure amb la diferència entre la Covid-19 i la grip comuna. Sobretot ara que els casos de coronavirus rebroten arreu del món i que la grip estacional és a tocar. «Es tracta de malalties respiratòries contagioses produïdes per virus diferents però que clínicament poden arribar a confondre’s» ,explica el doctor Antonio Lalueza, metge internista i vocal del Grup de Treball de Malalties Infeccioses de la Societat Espanyola de Medicina Interna (SEMI). Tant la Covid-19 com la grip poden causar febre, tos, cansament, mal de coll, dolor muscular, cefalea, diarrea i problemes respiratoris. «En els dos casos, la malaltia pot tenir una severitat diferent que aniria des dels casos asimptomàtics o lleus fins als quadros més greus que requereixen hospitalització», matisa el doctor.

Atès que molts d’aquests símptomes són similars, pot ser difícil distingir entre les dues malalties basant-se només en aquests signes de malestar generalitzat. «Els símptomes poden donar alguns indicis, així com saber si el pacient ha estat exposat a una situació de risc o en contacte amb algun positiu. Però totes aquestes sospites només confirmen amb una PCR», explica la doctora Sònia Miravet, vicesecretària del Col·legi de Metges de Barcelona (COMB) i metge de família a EAP Martorell Rural. Les proves diagnòstiques, de fet, són el mètode més eficaç per discernir entre aquestes malalties.

Vistos des d’un laboratori, els virus són diferents. La grip comuna, la que arriba cada any sobre aquestes dates, es deu al virus de la influença (un patogen que, al seu torn, muda de manera estacional). La Covid-19, en canvi, s’origina en el nou coronavirus SARS-CoV-2. Els dos microorganismes es transmeten de manera aèria (a través de les gotículas que s’expulsen al respirar, tossir o parlar) i, una vegada aterrades al seu hoste, desencadenen una infecció (que pot, o no, donar lloc a la cascada de símptomes abans esmentats).

Entre tantes similituds entre els virus i els seus efectes sobre el cos humà, hi ha un símptoma que podria indicar un cas de Covid-19; la pèrdua de gust i olfacte (també coneguda com a anòsmia disgèusia). «Les alteracions del gust i l’olfacte, fins i tot prèvies a la febre, poden fer-nos sospitar d’una infecció per coronavirus», argumenta Miravet. Tot i que, una vegada més, cal recordar que aquest símptoma per si sol no ofereix un diagnòstic taxatiu.

¿Covid-19 o refredat? La pista dels mocs

L’arribada del fred també porta de tornada els refredats comuns, refredats i constipats típics d’aquesta època. Aquests també s’originen per una infecció viral causada (normalment) per un rinovirus (i no pel fred per si mateix, tal com explica la metge i divulgadora científica Esther Samper a ‘Si escuece, cura)’. El patogen responsable d’aquest malestar, doncs, és diferent. I el curs de la malaltia, també.

Els símptomes més típics dels refredats són els esternuts, la congestió i el degoteig nasal. Aquest malestar, en principi, no sol aparèixer en casos d’infecció per coronavirus. Així que un nas moquejant i el malestar que deixa un refredat comú (pel qual tots hem passat), podria ajudar a enfocar el diagnòstic.

Tampoc s’ha d’oblidar que els casos de refredats forts solen venir acompanyats d’un deteriorament de la capacitat de percebre les olors i els gustos; una cosa totalment normal si tenim en compte els nassos tapats tan característics dels refredats. ¿Quina és la diferència, doncs, entre aquest símptoma i el que experimenten els pacients amb Covid-19? Una investigació d’un grup europeu d’experts en trastorns de l’olfacte assenyala que en els casos d’infecció per coronavirus la pèrdua del gust i l’olfacte no ve acompanyada de mocs.

¿Covid-19 o al·lèrgia? El context ho és tot

Per diferenciar el malestar generat per la Covid-19 del típic que es desprèn de l’al·lèrgia, el context és fonamental. Com bé saben les persones amb rinitis al·lèrgica, hi sol haver un desencadenant que dona curs a símptomes com la picor de nas i ulls, esternuts repetits, mocs nasals aquosos i congestió nasal. Així que el moment en què es produeix el malestar és clau per saber de què es tracta.

«El que ens ha de fer sospitar que és al·lèrgia és que els símptomes s’agreujaran quan el pacient estigui a l’aire lliure i, milloraran notablement, quan es mantingui en llocs tancats», apunten des de la Societat Espanyola d’Al·lergologia i Immunologia Clínica (SEAIC).

Els atacs d’al·lèrgia tampoc solen provocar dolor muscular o febre (excepte en casos de sinusitis aguda), mentre que en els casos de Covid-19 aquest és un dels símptomes més reconeixibles. En els pacients que a més presenten asma, la dificultat per respirar podria confondre’s amb els primers símptomes de la Covid. En aquest cas, expliquen els al·lergòlegs del SEAIC, «els símptomes de l’asma solen revertir-se fàcilment amb l’ús del broncodilatador de rescat».

¿Covid-19 o angines? Atenció al mal de coll

Notícies relacionades

Les diferències entre unes angines i un quadro de Covid-19 també són subtils i moltes vegades difícils de diferenciar. L’amigdalitis (inflamació de les amígdales situades al final del coll) poden començar a causa d’una infecció vírica o bacteriana. El virus de la influença també pot desencadenar aquesta infecció, que a més pot provocar febre, malestar general i tos, entre d’altres.

En aquest cas, les pistes per diferenciar entre les dues malalties tenen a veure amb els símptomes típicament associats amb les angines. Si el dolor es focalitza al coll, la veu es torna entre afònica i ronca i, a més, es presenten dificultats per empassar, tot apunta a una amigdalitis (ja que cap d’aquests símptomes està directament relacionat amb la Covid-19). Però, com sempre, davant el dubte, millor consultar amb un sanitari i començar el tractament indicat.