RECERCA CIENTÍFICA

En òrbita dos nanosatèl·lits de la UPC per estudiar els pols

Amb aquesta missió es preveu millorar la resolució espacial actual dels mapes d'humitat del terreny

nanosat

nanosat

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un coet de l’Agència Espacial Europea (ESA) ha posat aquest dijous en òrbita des del port espacial de Kourou, a la Guaiana francesa, dos nanosatèl·lits desenvolupats i construïts a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) per estudiar les regions polars i proporcionar imatges d’observació de la Terra utilitzant la intel·ligència artificial.

La missió dels dos nanosatèl·lits, segons ha informat la UPC, és escrutar el gel polar i la humitat del terra, mentre s’exercitaran sistemes de comunicació entre nanosatèl·lits, de cara a crear una futura xarxa de satèl·lits federats.

A bord també hi viatja un demostrador tecnològic de l’ESA, el primer que posa en òrbita la intel·ligència artificial a l’espai i que servirà per detectar la presència de núvols en les imatges òptiques i discernir les que no tenen prou qualitat.

Augment de la temperatura

L’augment de la temperatura a les regions polars té un gran impacte a tot el planeta, tant des del punt de vista ecològic com econòmic. Per això és tan important registrar i analitzar les variacions en l’espessor de la neu i de les capes de gel, com es farà en aquesta missió, anomenada ‘FSSC: Federated Satellite System 6U tandem mission for sea ice and soil moisture monitoring’.

La missió està liderada pel professor Adriano Campos, coordinador científic de la Unitat María de Maeztu CommSensLab-UPC, director del Nanosat Lab de la UPC i investigador de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), juntament amb Alessandro Golkar, professor de l’Institut de Ciència i Tecnologia de Skolkovo (Skoltech), de Rússia, i segon investigador principal del projecte.

Dos nanosatèl·lits

Notícies relacionades

La missió FSSC consisteix a posar en òrbita dos petits satèl·lits del tipus CubeSat, amb equipament científic a bord per analitzar la humitat del terra, una variable crucial per a l’agricultura, estudis de desertificació, calcular els índexs de riscos d’incendi, i mesurar l’extensió i l’espessor de la neu i del gel a les regions polars, uns paràmetres fonamentals per a la navegació marítima i per seguir l’evolució del canvi climàtic.

Amb aquesta missió es preveu millorar la resolució espacial actual dels mapes d’humitat del terreny, combinant instrumentació d’última generació de microones, dissenyada i construïda pel Nanosat Lab de la UPC, i d’òptica hiperespectral, desenvolupada per l’empresa Cosine Remote Sensing, dels Països Baixos.

Temes:

Univers