Un asteroide de la mida d'un cotxe passa a 2.950 quilòmetres de la Terra el cap de setmana

La roca espacial, que va volar a gairebé 12,3 quilòmetres per segon, és l'objecte no impactant que ha passat més a prop del planeta conegut

zentauroepp54551692 asteriode este asteroide se acerc  a la tierra y la nasa no 200819132214

zentauroepp54551692 asteriode este asteroide se acerc a la tierra y la nasa no 200819132214

1
Es llegeix en minuts

Una roca espacial de la mida d’un cotxe va volar sobre el nostre planeta durant el cap de setmana i ha sigut catalogat com l’objecte no impactant conegut que més a prop ens ha sobrevolat.

Els asteroides pròxims a la Terra passen sobre el nostre planeta habitualment. Però aquest va establir el rècord per acostar-se a la Terra més que qualsevol altre conegut: a tan sols 2.950 quilòmetres sobre el sud de l’oceà Índic, el diumenge 16 d’agost, a les 7.08 hores de la península Ibèrica.

Amb aproximadament de 3 a 6 metres d’ample, l’asteroide 2020 QG és molt petit per als estàndards d’asteroides: si realment hagués estat en una trajectòria d’impacte, probablement s’hauria convertit en una bola de foc al trencar-se en l’atmosfera de la Terra, una cosa que ocorre diverses vegades a l’any.

Segons algunes estimacions, hi ha centenars de milions de petits asteroides de la mida del 2020 QG, però són extremadament difícils de descobrir fins que no s’acosten molt a la Terra. La gran majoria passen de manera segura a distàncies molt més grans, generalment molt més lluny que la Lluna.

Gir de «45 graus»

«És realment genial veure un petit asteroide acostar-se tan a prop, perquè podem veure que la gravetat de la Terra dobla dràsticament la seva trajectòria», ha assegurat Paul Chodas, director del Centre d’Estudis d’Objectes Pròxims a la Terra (CNEOS) al Laboratori de Propulsió a Raig de la NASA. «Els nostres càlculs mostren que aquest asteroide va girar uns 45 graus quan va passar pel nostre planeta».

Notícies relacionades

Amb una velocitat de gairebé 12,3 quilòmetres per segon, una mica més lent que la mitjana, el 2020 QG es va registrar per primera vegada com una ratxa llarga en una imatge de càmera de camp ampli presa per Zwicky Transient Facility, un telescopi que té la seu a l’Observatori Palomar de Caltech (San Diego, Califòrnia, EUA). La imatge va ser presa sis hores després del punt d’aproximació més pròxim, quan l’asteroide s’allunyava de la Terra.

L’asteroide 2020 QG entra als llibres de rècords com l’asteroide no impactant més pròxim conegut; molts asteroides molt petits impacten al nostre planeta cada any, però només uns quants s’han detectat a l’espai unes poques hores abans d’impactar a la Terra. De mitjana, un asteroide de la mida del 2020 QG passa tan a prop només unes quantes vegades a l’any.

Temes:

Asteroides