09 d’ag 2020

Anar al contingut

ESPECTACLE ASTRONÒMIC

Pluja d'estels avui: ¿A quina hora i com es pot veure millor?

Els delta-Aquàrids i els Perseids seran visibles durant els mesos d'estiu

El Periódico

Pluja d'estels avui: ¿A quina hora i com es pot veure millor?

Com cada any, el cel clar típic del juliol i l’agost permetrà contemplar dos dels fenòmens astronòmics més esperats: els Perseids i els delta-Aquàrids.

Després dels Quadràntids del desembre i els Lírids de l’abril, els Perseids i els Aquàrids es converteixen en les protagonistes de tots els calendaris astronòmics. Les dues pluges d’estels acostumen a tenir lloc entre el juliol i l’agost i es poden veure des de l’hemisferi nord.

¿Quan seran?

Els delta-Aquàrids seran els primers a poder-se veure durant el juliol, concretament, aquest any, el punt àlgid s’esperava que fos el 25 de juliol. Malgrat que depèn molt del lloc d’observació i les condicions meteorològiques del moment de la pluja d’estels, en principi es podran veure fins a 25 meteors per hora.

D’altra banda, i de manera consecutiva, després dels delta-Aquàrids, es podran veure els Perseids, també coneguts com a llàgrimes de Sant Llorenç. En el cas dels Perseids, el màxim de l’activitat no serà visible des d’Espanya, ja que s’espera que es produeixi entre les 9.00 i les 19.00 hores (hora oficial) del 12 d’agost, però la nit del 12 al 13 encara es podran veure.

¿Com veure’ls?

Els dos fenòmens meteorològics seran fàcils d’observar si es compleixen algunes condicions i, per descomptat, si les condicions meteorològiques acompanyen, però hi ha unes quantes recomanacions que podem tenir en compte per assegurar-nos una millor visibilitat. 

En primer lloc, és recomanable allunyar-se dels espais il·luminats i de les ciutats. Com més fosc sigui el cel, millor es podran contemplar aquests fenòmens astronòmics. En aquest sentit, tot i que pretenguem disfrutar-les des d’un poble, ens haurem d’assegurar que la llum queda lluny d’on ens disposem a veure’ls i anar deixant de mirar telèfons i tauletes per acostumar els ulls a la foscor. 

D’altra banda, les pluges d’estels són fenòmens ràpids, per la qual cosa es recomana estar en posició horitzontal, ajagut, per només observar el cel i mirar de caçar-ne alguna sense haver d’apujar i abaixar el cap. 

A més, per observar aquesta mena de fenomen no són necessaris cap tipus de telescopis ni prismàtics, tot i que els últims poden ser d’ajuda en alguns casos si bé també redueixen l’area contemplada per l’espectador. 

¿Per què es produeixen?

Les pluges d’estels, conegudes popularment com a estels fugaços, es produeixen com a conseqüència de l’entrada de cossos celestes a l’atmosfera terrestre. En el cas concret dels Perseids, aquest fenomen astronòmic té el seu origen en els fragments del cometa 109P/Swift-Tuttle/Swift-Tuttle que, en un determinat moment de la seva òrbita, entren en contacte amb l’atmosfera terrestre. Un impacte que, vist des de la superfície, genera els característics esclats de llum de les llàgrimes de Sant Llorenç.