FINANÇAMENT EXTRAORDINARI

La ciència catalana rep una injecció de 4 milions per a la lluita contra el coronavirus

El Departament de Salut impulsa 19 nous projectes sobre teràpies, vacunes i estudis genètics

La majoria dels treballs se centraran en la recerca d'un tractament per curar els pacients infectats

zentauroepp52720960 el laboratorio de seguridad p3 de irsicaixa  irsicaixa   jor200407124615

zentauroepp52720960 el laboratorio de seguridad p3 de irsicaixa irsicaixa jor200407124615 / Photographer JORDI ANGUERA

2
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio

Els instituts d’investigació catalans reben una nova injecció per lluitar contra el coronavirus que, ara com ara, continua expandint-se pel món. El Departament de Salut de la Generalitat anuncia un finançament extraordinari de 4 milions d’euros, amb els quals s’impulsaran 19 nous projectes d’investigació sobre el Covid-19. Els treballs seleccionats estudiaran el virus SARS-CoV-2 des de diferents punts de vista, des de l’estudi de possibles teràpies per tractar pacients infectats, passant per vacunes i altres tractaments preventius, fins a anàlisis genètiques que permetin entendre l’origen i l’evolució de la malaltia. «Aquestes investigacions són un missatge d’esperança en un moment tan complicat com el que estem vivint», ha explicat la consellera de Salut, Alba Vergés.

En un comunicat de premsa sobre la qüestió, la conselleria explica que aquests projectes han sigut seleccionats entre un total de 42 propostes llançades des dels centres de l’aliança IRISCAT, d’Instituts d’Investigació i Innovació en Salut de Catalunya. L’elecció d’aquests treballs ha sigut supervisada per experts del departament, de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya i amb el recolzament d’una desena d’assessors internacionals externs. «Els projectes han sigut seleccionats en funció de la seva singularitat i originalitat, el valor científic, la claredat i l’adequació dels objectius, la robustesa del projecte i la credibilitat de la metodologia proposada; l’impacte que tindrà la seva execució i aplicabilitat; l’adequació del pressupost, calendari, equip, recursos als objectius plantejats; i la immediatesa, viabilitat i temps d’arribada al pacient, prioritzant els projectes de més ràpida implementació», argumenten des de Salut. 

«L’excel·lència científica dels projectes permetrà la translació de la investigació a la pràctica clínica a curt termini per poder donar resposta a la urgència de la situació actual amb la màxima celeritat possible», ha destacat Robert Fabregat, director general de Recerca i Innovació en Salut. Jordi Naval, director general de Biocat, també ha afegit que «la proactivitat i flexibilitat de l’ecosistema investigador català, que ha permès obtenir en un temps rècord (el termini inicial de presentació de propostes va ser de 3 dies) una gran resposta dels centres IRISCAT a la convocatòria, amb projectes d’excel·lència científica i liderats en molts casos per investigadors reconeguts internacionalment».

Els projectes seleccionats

Notícies relacionades

Aquesta nova convocatòria impulsa un total d’11 projectes centrats en la recerca d’una teràpia per tractar els pacients infectats pel Covid-19. Alguns treballs se centraran en la recerca d’una estratègia per bloquejar la proteïna viral que permet la proliferació de la infecció. D’altres, a generar anticossos específics contra aquest patogen. Entre aquest primer ‘paquet’ de treballs, també destaquen sis assajos clínics, en els quals es testarà l’eficàcia de medicaments ja aprovats per a altres usos. És el cas, per exemple, de fàrmacs que actuen sobre el sistema immunitari. D’una vacuna dissenyada originalment per prevenir la tuberculosi. Un anticòs creat com a tractament contra el càncer.

La convocatòria també impulsarà dues investigacions específiques sobre vacunes, totes dues centrades en estudis preclínics. I, finalment, també es llançaran un parell d’estudis genètics per obtenir més informació sobre el genoma del patogen i, al seu torn, determinar el perfil genètic dels pacients que acaben desenvolupant símptomes greus. «Aquesta convocatòria de projectes està especialment centrada en l’àmbit de les ciències biomèdiques. La selecció de treballs també està coordinada amb els altres centres d’investigació que estan treballant sobre el Covid-19, inclòs l’Institut Carlos III», ha explicat Fabregat.