TERRATRÈMOLS EXTRATERRESTRES
El primer butlletí de sismes marcians en comptabilitza 174 en menys d'un any
La missió Insight envia els primers mesuraments sobre el terreny del subsol i l'escorça superior de Mart
El primer butlletí sísmic que arriba directament des de la superfície del planeta vermell revela que el terra marcià tremola amb freqüència. Més que la Lluna. Però no tant com la Terra. Aquest dilluns, la revista Nature presenta els primers mesuraments sísmics ‘in situ’ que reflecteixen les vibracions al subsol marcià i a l’escorça superior del planeta. La informació arriba als centres de control terrestres gràcies a la missió Insight, dissenyada per ‘mesurar el pols’ del planeta des del 26 de novembre del 2018, que ara proporciona les primeres dades geofísiques directes d’un planeta que no és la Terra.
Al llarg de 235 dies marcians, que duren una mica més que els terrestres, el robot ideat per l’agència espacial NASA va registrar 174 esdeveniments sísmics. 150 d’aquests esdeveniments es van classificar com d’alta freqüència, similars als que el programa Apollo va captar a la Lluna. Els altres 24, de baixa freqüència, recordaven més els que veiem a la Terra. Entre aquests, dos van mostrar patrons diferents dels que estem acostumats a veure. La precisió d’aquests mesuraments es deu al fet que l’instrument a bord de l’Insight és tan sensible que pot captar vibracions 500 vegades més ‘silencioses’ que les terrestres.
«Aquestes dades ens estan ajudant a comprendre com funciona el planeta, la seva taxa de sismicitat, com és d’actiu i on es concentra aquesta activitat», explica Nicholas Schmerr, geòleg de la Universitat de Maryland i coautor de l’estudi. Aquestes preguntes, lluny de quedar en un pla teòric o abstracte, tenen profundes implicacions en l’estudi de Mart. I la possibilitat que a la seva superfície hi hagi vida. «Si resulta que hi ha magma líquid a Mart, i si podem determinar on és més actiu geològicament el planeta, aquesta informació podria guiar futures missions a la recerca del potencial per a la vida», comenta l’investigador.
Un dia a Mart
Notícies relacionadesJuntament amb el butlletí sismològic, l’Insight també envia un informe del temps a Mart. Els instruments a bord van registrar fortes ratxes de vent que aixequen els coneguts com ‘dimonis de pols’. Aquest fenomen augmenta des de la mitjanit fins a la matinada, impulsat pel descens de l’aire fred des de les terres altes cap a les planes. Al llarg del dia, en canvi, l’escalfament del sol provoca un altre tipus de vent. I, pel que sembla, tot es calma cap a altes hores de la nit. I és en aquest moment quan el sismògraf a bord del robot marcià pot centrar-se a escoltar els sismes del planeta vermell.
«El més espectacular d’aquestes dades és que ens donen aquesta imatge bellament poètica de com és un dia en un altre planeta», comenta Vedran Lekic, geòleg de la Universitat de Maryland i un altre dels coautors de l’estudi acabat de publicar.
- Un incendi al Baix Ebre crema 570 hectàrees, el 90% als Ports
- El mapa territorial Enquesta CIS: El PSOE assetja cinc governs autonòmics del PP en l’equador de la legislatura
- Osona Una ‘moto espia’ dels Mossos capta per la C-25 un conductor sense cinturó, parlant pel mòbil i bevent
- Xarxes Molts turistes confonen Mallorca amb França i creuen que l'alemany és l'idioma oficial, segons una enquesta de carrer a Palma
- FUTBOL El Reial Madrid demana ajornar el seu partit de lliga contra l’Osasuna al 29 d’octubre
- Junta de portaveus El Parlament ajorna per segona vegada que Illa comparegui per la corrupció en el PSOE
- Salut i benestar José Abellán, cardiòleg: "Crec que ens estem equivocant en donar-li massa importància a l'exercici de força"
- Accions legals Tovalloletes humides: la gran plaga ecològica que surt de les llars
- A Barcelona Els Mossos abaten un home que va matar el seu germà d'un tret i es va atrinxerar a Calldetenes
- Helicobacter pylori: així són els símptomes de la infecció que afecta la meitat de la població