Identificats tres tipus d'amor segons la temperatura a la pell

zentauroepp48716731 onbarcelona pelicula los dias que vendran190626184645

zentauroepp48716731 onbarcelona pelicula los dias que vendran190626184645

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un equip de científics de la Universitat de Granada ha distingit entre almenys tres tipus fisiològics d’amor,  segons la temperatura a la pell. Mitjançant tècniques de termografia, que mesuren la temperatura del derma, ha diferenciat entre l’emoció passional, la tendresa i el compromís social.

Científics del Centre d’Investigació Ment, Cervell i Comportament (Cimcyc), de la Universitat de Granada, han utilitzat els canvis tèrmics de les persones per determinar que existeixen diferents tipus fisiològics d’amor, segons el seu vessant passional o més social. L’estudi ha utilitzat tècniques de mesurament termogràfic per calcular els canvis de temperatura a la pell que es produeixen en un subjecte quan observa fotografies de la persona estimada, o quan manté converses amb ella sobre la seva intimitat.

Finalment, la investigació ha evidenciat les diferències que es produeixen en la temperatura corporal si els components de l’amor són la passió, la tendresa o el compromís social.

Joc «del gat i el ratolí»

«La passió s’associa a la novetat dels primers contactes amorosos, al desig i a la recerca de risc, i està vinculada a la dopamina, un neurotransmissor del sistema nerviós central», ha explicat l’investigador del Laboratori de Termografia, Emilio Gómez Milán.

A més, Gómez ha apuntat que en aquest tipus d’amor passional s’estableix un joc de poder obsessiu, «del gat i el ratolí», en el qual sempre hi ha un dominant, al qual li puja la temperatura uns dos graus a la cara, les mans o l’abdomen, i un subordinat, que registra un efecte tèrmic semblant al de la por, amb baixades de temperatura a les mans i al nas.

L’amor íntim i el compromís social

En el cas de la tendresa o la intimitat, la relació és més recíproca entre els dos membres de la parella, als quals puja la temperatura entorn d’un grau en zones com la cara i les mans, però baixa a l’abdomen per una vinculació a l’oxitocina.

Finalment, el compromís social es vincula amb nivells de serotonina, neurotransmissor relacionat amb l’estat d’ànim, i no provoca canvis tèrmics.

L’investigador de l’estudi ha assenyalat que l’amor canvia en funció de cada país perquè cada cultura té el seu concepte d’amor, i per això en cada lloc es pot donar un tipus d’afecte diferent.

Van estar despullats

Notícies relacionades

En la investigació hi van participar 60 persones sanes, homes i dones, d’entre 24 i 47 anys, que afirmaven que estaven enamorats, i que, durant l’experiment, es van quedar despullats durant 20 minuts per aclimatar-se abans de veure imatges de les seves parelles i analitzar les seves temperatures.

La termografia és una tècnica de registre gràfic de la calor emesa per la superfície d’un cos en forma de radiacions infraroges utilitzada per a diverses investigacions. Aquest mateix equip ha aplicat la termografia al camp de la Psicologia en anteriors ocasions per conèixer si algú menteix per la temperatura del seu nas o mesurar «el do flamenc» dels ‘bailaores’ o el dolor mental de la coneguda com a «sinestèsia tacte-mirall».