29 set 2020

Anar al contingut

INVESTIGACIÓ CIENTÍFICA

Medicaments contra la diabetis o l'artritis revelen un potencial anticancerigen

Un nou estudi mostra que alguns compostos poden matar les cèl·lules canceroses al laboratori

La investigació ha analitzat milers de compostos farmacològics ja aprovats per al seu ús

El Periódico

Medicaments contra la diabetis o l'artritis revelen un potencial anticancerigen

Alguns medicaments per a la diabetis, la inflamació, l’alcoholisme i fins i tot per al tractament de l’artritis en gossos també podrien servir per matar les cèl·lules canceroses. Així ho ha demostrat un nou estudi en el qual s’han analitzat el potencial anticancerigen de milers de compostos farmacològics ja desenvolupats (i aprovats per al seu consum). El treball, liderat per centres d’investigació com el Broad Institute of MIT i el Dana-Farber Cancer Institute de Harvard, va demostrar la viabilitat, fins a ara desconeguda, d’almenys 50 d’aquestes substàncies. La troballa, a més, apuntaria a la possibilitat reutilitzar medicaments existents per tractar el càncer.

«Pensem que tindríem sort si trobàvem fins i tot un sol compost amb propietats anticancerígenes, però ens va sorprendre trobar-ne tants», relata Todd Golub, un dels responsables d’aquest nou treball, publicat aquest mateix dilluns a la revista ‘Nature Cancer’. Els investigadors expliquen que es tracta de l’estudi més gran d’aquest tipus que s’ha realitzat fins ara. En aquest estudi s’ha treballat amb la base de dades del ‘Centre de reutilització de medicaments del Broad Institute’, en què s’inclouen més de 6.000 medicaments aprovats per les autoritats sanitàries nord-americanes (com la Food and Drug Administration) i uns 4.518 compostos que han demostrat ser assegurances en assajos clínics. L’anàlisi s’ha centrat a avaluar l’efecte sobre les cèl·lules canceroses. 

No és la primera vegada que s’investiga el potencial desconegut dels medicaments. Estudis sobre l’aspirina, per exemple, van demostrar que aquest compost també podia tenir beneficis cardiovasculars. «Vam crear el Centre de Reutilització per permetre als investigadors fer aquest tipus de «descobriments fortuïts» d’una manera més deliberada», comenta Steven Corsello, primer autor del treball. 

Potencial desconegut

El treball va demostrar la capacitat d’almenys 50 medicaments, incloent-hi alguns que inicialment havien sigut desenvolupats per reduir el colesterol o la inflamació, per matar cèl·lules canceroses. «La majoria dels medicaments contra el càncer existents bloquegen les proteïnes, però estem descobrint que els compostos poden actuar a través d’altres mecanismes», explica Corsello. Segons argumenta l’estudi, certs compostos semblen actuar activant una proteïna o estabilitzant una interacció entre diferents proteïnes. El treball, de fet, mostra que gairebé una dotzena dels medicaments no oncològics són capaços de matar cèl·lules canceroses que expressen una proteïna anomenada PDE3A a l’estabilitzar la interacció entre dues altres proteïnes (conegudes com a PDE3A i SLFN12), un mecanisme prèviament desconegut per a alguns d’aquests medicaments.

«Les característiques genòmiques ens van donar algunes hipòtesis inicials sobre com podrien estar actuant els medicaments, que després vam poder tornar a estudiar al laboratori», explica Corsello. «La nostra comprensió de com aquests medicaments maten les cèl·lules canceroses ens dona un punt de partida per desenvolupar noves teràpies», conclou l’investigador.