Ciència

La NASA descobreix un altre planeta de la mida de la Terra en una zona «habitable»

L'estrella, trucada TOI 700, està relativament a prop, a només 100 anys llum

20200107 468137 planetahabitablee 1 1 / periodico

1
Es llegeix en minuts
AFP

La NASA ha anunciat el dilluns que el seu satèl·lit TESS havia permès descobrir un planeta de la talla de la Terra a una distància intermèdia de la seva estrella, cosa que permetria la presència d’aigua líquida.

El planeta, anomenat TOI 700 d, és relativament a prop de la Terra –a només 100 anys llum–, va dir el Jet Propulsion Laboratory de la Nasa durant la conferència hivernal (boreal) de la societat nord-americana d’astronomia a Honolulu, a Hawaii.

«TESS va ser dissenyat i llançat específicament per trobar planetes de la mida de la Terra i en òrbita d’estrelles pròximes», va dir Paul Hertz, director d’astrofísica de la NASA.

Inicialment, el satèl·lit va classificar erròniament l’estrella, cosa que implicava que els planetes apareixien de més mida i més calents del que eren realment. Però diversos astrònoms aficionats van identificar l’error.

«Quan corregim els paràmetres de l’estrella, les mides dels seus planetes es van reduir i ens en vam adonar que el de més enfora era com de la mida de la Terra i [hi era] a la zona habitable», va dir Emily Gilbert, una estudiant de postgrau a la Universitat de Chicago.

El descobriment, és el primer de TESS, el satèl·lit caçador de planetes de la NASA llançat el 2018. Va ser després confirmat pel telescopi espacial Spitzer.

Notícies relacionades

L’estrella TOI 700 és petita, un 40% de la mida del Sol i la meitat més freda. És a prop de 20% més gran que la Terra i òrbita al voltant de la seva estrella en 37 dies. Rep 86% de l’energia que la Terra rep del Sol.

Una cara del planeta sempre dona cap a la seva estrella, com és el cas de la Terra i la Lluna, un fenomen anomenat rotació sincrònica.