A INDONÈSIA

L'última aventura de l''Homo erectus'

Un estudi determina que els últims exemplars d'aquests homínids van viure fa uns 117.000 i 108.000 anys

zentauroepp51425401 soc191218124912

zentauroepp51425401 soc191218124912

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’última aventura de l’‘Homo erectus’, la primera espècie d’homínid a caminar completament dreta, va deixar al seu pas un grapat d’ossos. Els vestigis de l’últim homínid d’aquesta espècie del qual tinguem constància es van trobar entre el 1931 i el 1933 enterrats sota un llit d’uns 20 metres al jaciment de Ngandong, situat a la remota regió indonèsia de Java. Es tractava d’una dotzena de fragments de cranials i un parell de tíbies que, en el seu conjunt, suposaven la mostra més gran del món de fòssils d’aquesta espècie. La troballa va despertar el debat sobre la seva edat, que es va situar en una franja que anava des dels 550.000 fins als 27.000 anys.

Notícies relacionades

Ara, un nou estudi publicat aquest mateix dimecres a la revista ‘Nature’ delimita aquest marge de temps i conclou que els últims exemplars d’‘Homo erectus’ van viure fa uns 117.000 i 108.000 anys al sud-est asiàtic. Els fòssils trobats a Java, a més, suposarien l’últim reducte d’una espècie que havia quedat aïllada a l’illa indonèsia. Els experts recorden que, en el mateix període en què aquests homínids s’aventuraven pel continent asiàtic, els ‘Homo sapiens’ ja caminaven per l’Àfrica i els neandertals per Europa.

La troballa, liderada pels paleoantropòlegs Russell Ciochon (de la Universitat d’Iowa) i Kira Westaway (de la Universitat de Macquarie), s’ha centrat en la datació del jaciment on fa més de 80 anys es van trobar les restes fòssils. La investigació també ha aconseguit determinar la procedència de les restes. Segons expliquen els investigadors, els vestigis dels últims ‘Homo erectus’ formen part d’una «mort massiva» que va tenir lloc a la part superior del riu Ngandong. Aquest catastròfic esdeveniment va coincidir amb unes condicions ambientals canviants i una transformació d’ecosistema. Així que tot apunta al fet que els cossos inerts d’aquests homínids van ser arrossegats pel corrent i van quedar sepultats al punt que ara, reconvertit en jaciment, serveix per reconstruir els seus últims passos.

Temes:

Arqueologia