FENOMEN ASTRONÒMIC

Mercuri passarà per davant del Sol dilluns, una cosa que no es repetirà fins al 2032

El planeta més pròxim a l'astre rei es veurà, des de la Terra, com un petit punt negre

sun-1515503 1920

sun-1515503 1920

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

Mercuri transitarà per davant del disc solar, gairebé pel seu centre, dilluns, 11 de novembre. Aquest trànsit, que serà visible aproximadament entre les 13.30 i les 19.00 hores a Espanya, s’esdevé únicament 13 vegades per segle. De fet, el pròxim trànsit d’aquest planeta no tindrà lloc fins al13 de novembre del 2032.

Segons l’Observatori Astronòmic Nacional (OAN), el final del trànsit serà visible des de les illes Canàries, amb el Sol posant-se just en l’horitzó, mentre que a la Península no serà possible veure’n el final per uns minuts, sempre suposant que l’horitzó oest es trobi totalment lliure d’obstacles.

Un trànsit és un fenomen astronòmic que consisteix en el pas aparent d’un determinat planeta per davant de la superfície del Sol. Des de la Terra només es poden contemplar trànsits dels planetes Venus i Mercuri, ja que són els situats entre la Terra i l’astre solar.

Gir en diferent pla

Els planetes no giren entorn del Sol en un mateix pla, sinó que les seves òrbites tenen una inclinació determinada respecte a la de la Terra, que es pren com a referència. Així, l’òrbita de Mercuri guarda una inclinació de 7º amb la de la Terra, i la de Venus, 3,4º.

L’alt valor d’aquestes inclinacions causa la raresa d’aquests fenòmens perquè la majoria de les vegades es veuran aquests planetes passar o per dalt o per sota del disc solar, sense produir-se cap trànsit.

De mitjana, s’esdevenen un total de 13 trànsits de Mercuri per segle i el pròxim visible des d’Espanya tindrà lloc el dissabte 13 de novembre del 2032.

Perquè des de la Terra es pugui veure Mercuri passar per davant del disc solar, és necessari que els tres astres (Sol, Mercuri i Terra) es quedin pràcticament alineats, en línia recta, en el moment de la conjunció inferior del planeta, o sigui, quan Mercuri passa entre la Terra i el Sol.

Aquest fet només passa quan Mercuri se situa en un punt determinat de la seva òrbita, o molt a prop seu, anomenat node orbital. Hi ha dos nodes, l’ascendent i el descendent, i la línia que els uneix es denomina línia de nodes.

Què podrà veure’s i com

Segons el Planetari de Madrid, en concret, els qui vulguin apreciar el fenomen podran veure com lentament es va desplaçant un diminut puntet negre per davant del disc solar al llarg de 4 hores i 23 minuts, exactament des de les 13.37 hores fins a les 18.01 a Madrid, moment en què es produirà la posta de sol a la ciutat.

A les 16.20 hores es produeix el moment central del fenomen. Mentre que en l’inici de l’esdeveniment el Sol es trobarà alt al cel, a 28º d’altura sobre l’horitzó, en el seu moment central únicament hi haurà uns 16º de separació entre l’horitzó i l’astre solar.

Fins que s’oculti el sol

Notícies relacionades

Quan a Madrid el sol ja s’hagi ocultat serà impossible continuar observant el trànsit. Segons el lloc geogràfic on un es trobi, l’acabament del trànsit serà diferent. Prenent com a referència el centre de la Terra, aquest fet succeirà a les 19.04 hores peninsulars.

Per poder observar el fenomen, l’Observatori Astronòmic Nacional demana prendre precaucions per evitar danys a la vista, utilitzant un filtre solar anteposat a l’objectiu d’un telescopi o binocular. L’observació amb ulleres d’eclipsi solar també és segura, però és molt difícil que es pugui apreciar el petit disc de Mercuri.