02 d’abr 2020

Anar al contingut

ENTRE EURÀSIA I L'ÀFRICA

Científics del CSIC descobreixen una falla activa sota el mar d'Alborán

L'estructura tectònica va provocar el terratrèmol del 2016 a Melilla que va arribar a magnitud 6,4

Científics del CSIC descobreixen una falla activa sota el mar d'Alborán

Francisco Garcia Guerrero

Un equip internacional liderat per l’Institut de Ciències del Mar de Barcelona (ICM-CSIC) demostra el creixement d’una falla recent al mar d’Alborán, anomenada falla d’Al-Idrissi, font del terratrèmol de magnitud 6,4 en l’escala de Richter que va afectar les zones de Melilla i el sud de la península Ibèrica el gener de 2016.

L’estudi, publicat a 'Nature Communications', mostra la generació i el creixement d’una falla activa al mar d’Alborán, una conca jove situada entre les plaques tectòniques d’Euràsia i de l’Àfrica, ha informat aquest dilluns el CSIC en un comunicat.

El sistema de la falla d’Al-Idrissi, que creua la part central del mar, és al límit de les dues plaques, i és l’estructura tectònica activa més llarga de la regió, amb uns 100 quilòmetres de longitud, i llisca gairebé 4 mil·límetres a l’any.

"El nostre treball mostra, per primera vegada, l’estructura detallada d’un sistema de falles en la seva etapa inicial. Aquest sistema de falles incipient és una oportunitat única per estudiar el creixement i evolució d’una falla jove", ha explicat la investigadora de l’ICM-CSIC Eulàlia Gràcia Mont.

L’estudi ha fet servir una metodologia que combina dades d’alta resolució batimètrica per obtenir el relleu tridimensional de la falla Al-Idrissi amb un elevat nivell de detall.

"Ara que coneixem amb detall aquesta estructura de falla que està creixent, podem establir amb més precisió la possible evolució sísmica d’aquest sistema", ha afirmat la investigadora.

Temes: Terratrèmols