CRÀTER ARTIFICIAL

El Japó provoca una explosió en un asteroide per estudiar els seus minerals

La sonda 'Hayabusa 2' estudia el subsol orgànic de Ryugu

zentauroepp47640826 project manager yuichi tsuda of the japan aerospace explorat190405145219

zentauroepp47640826 project manager yuichi tsuda of the japan aerospace explorat190405145219 / Daisuke Suzuki

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La sonda espacial Hayabusa2 del Japó ha llançat un projectil a la superfície de l’asteroide Ryugu per produir un cràter artificial. El pla és aterrar-hi i prendre mostres que portarà a la Terra perquè l’agència espacial japonesa (JAXA) creu que el subsol de Ryugu conté substàncies orgàniques i aigua amb restes del primitiu sistema solar. 

Hayabusa2 va deixar anar aquest 5 d’abril un impactador a 500 metres sobre la superfície de l’asteroide, després de començar el seu descens dijous des de la seva posició d’origen a 20 quilòmetres de distància. La sonda va arribar a Ryugu el 22 de febrer.

Es va programar que l’impactador, de 14 quilos, detonés 40 minuts després de la separació, disparant un “cap d’impacte” de coure de 2 quilograms a l’àrea designada a una velocitat de 2 km per segon per crear el cràter.

Després d’alliberar una càmera per capturar imatges de l’impacte del projectil, es va confirmar que la sonda es va moure temporalment darrere de l’asteroide per escapar-se de la runa causada per la detonació i l’impacte del projectil.

Avaluació a finals de mes

L’èxit de l’experiment d’impacte només es confirmarà a finals d’abril. S’espera que la sonda aterri a Ryugu al maig per recollir materials subterranis del cràter.

També estudiarà l’estructura interna de l’asteroide observant la superfície abans i després de la col·lisió del projectil, així com també adquirirà les dades necessàries per a la ciència de col·lisió planetària, segons JAXA.

“És una missió desafiadora, però hem fet preparatius a fons”, va dir Takashi Kubota, professor de l’Institut de Ciència Espacial i Astronàutica de JAXA, en una conferència de premsa, i va agregar: “Deixo la resta a la sort”.

Fins a finals del 2020

Notícies relacionades

Llançat el desembre del 2014 des del Centre Espacial Tanegashima al sud-oest del Japó, Hayabusa2 va arribar a Ryugu el juny passat després de recórrer 340 milions de quilòmetres.

Va tocar terra el febrer per recollir mostres de superfície i va trobar minerals hidratats que ajudaran els científics a determinar si els asteroides van portar aigua a la Terra. S’espera que Hayabusa2 torni a la Terra a finals del 2020.

Temes:

Univers