PLA DE L'EXECUTIU

El Govern identifica 73 pseudoteràpies i continua estudiant l'eficàcia de 66 més, incloent-hi l'homeopatia

"Per curar-te necessites una mica més que aigua amb sucre", diu un dels anuncis de la campanya de Sanitat i Ciència

20190228 427236 pseudocienciasspot 1 1 / periodico

2
Es llegeix en minuts
Olga Pereda

Tres mesos després d’haver presentat elpla (ambiciós) contra les pseudoteràpies per “protegir la salut dels ciutadans”, el Govern acaba de moure fitxa i ha etiquetat com a pseudoteràpies 73 pràctiques que no tenen rigor científic. Es tracta de tècniques –el ministre de Ciència, Pedro Duque, les ha anomenat “coses”– en què els seus promotors ni tan sols han intentat avaluar-ne l’eficàcia. Són, per exemple, la frutoteràpia, els bols tibetans, les essències marines, la gemmoteràpia i la hidroteràpia del còlon. Hi ha 66 disciplines més que estan sent avaluades pels equips oficials d’investigació per veure si se les inclou, o no, al llistat de les pseudoteràpies. Entre aquestes, l’acupuntura, l’homeopatia, el reiki i l’osteopatia.

Acompanyat per la ministra de Sanitat, María Luisa Carcedo, el ministre Duque ha recordat que tots els estudis internacionals apunten “clarament” quel’homeopatia no té cap efecte terapèutic per combatre malalties o dolences. De fet, un dels cartells publicitaris que Sanitat i Ciència acaben de llançar com a part del pla contra les pseudoteràpies mostra un vas d’aigua amb un terròs de sucre desfent-se amb el següent lema: "Per curar-te necessites una mica més que aigua amb sucre" (terme amb què els defensors de l’evidència científica qualifiquen l’homeopatia). El ministre, en tot cas, ha recalcat que l’equip d’investigació continua analitzant els estudis per veure si, efectivament, l’homeopatia mereix oficialment el qualificatiu de pseudociència o no. La medicina natural xinesa, la naturista, el ioga, l’aromateràpia, el drenatge limfàtic manual, els massatges craneosacrals i la teràpia Gestalt són algunes de les 66 tècniques que, juntament amb l’homeopatia, continuen en avaluació per part de la Xarxa Espanyola d’Agències d’Avaluació de Tecnologies Sanitàries i Prestacions del Sistema Nacional de Salut.

Sense afany de prohibir

Sanitat i Ciència han aprovat també una campanya publicitària de conscienciació. “No hi ha afany de prohibir res, sinó d’aportar informació perquè les persones prenguin una decisió”, ha recalcat Duque. La campanya consta del llançament d’una web, coNprueba.es, en què el Govern mostrarà tota la informació per “promoure el pensament crític i racional”. També emetrà en els mitjans de comunicació un anunci en què una clienta entra en una botiga per reparar el seu mòbil. El responsable de la botiga pretén cobrar-li 100 euros mentre posa les mans a sobre del mòbil i emet càntics com si fos un xaman. L’espot acaba de manera molt simpàtica recomanant als espectadors que no es creguin l’anunci així perquè sí. Un altre anunci recorda la quantitat d’investigadors i investigadores científiques que han contribuït a millorar la nostra vida, des de Tesla fins a Curie i Einstein. “No te la juguis”, conclou.

Notícies relacionades

La part més ambiciosa del pla, no obstant, encara no està aprovada. Treure les pseudoteràpies dels hospitals i negar la qualificació de “centre sanitari” a totes aquelles consultes que ofereixen teràpies que no estan basades en l’evidència científica formen part d’un Reial Decret que encara no està aprovat. Per fer-ho cal una burocràcia que necessita temps i, potser, al Govern no podrà arribar a fer-ho abans de finalitzar la legislatura. La ministra Carcedo, no obstant, ha assegurat que hi estan treballant i que l’Administració no tanca amb les eleccions”.

La ministra va ser contundent contra determinats productes "perillosos per a la salut". En aquest cas, el Govern té pensat actuar de la mateixa manera: denunciar davant de la fiscalia. Així ho va fer, per exemple, contra el pagès Josep Pàmies per la promoció del clorit de sodi (MMS, un derivat del lleixiu) per tractar l’autisme.