EL PERILLÓS BPA

Un estudi afirma que la tinta dels tiquets que s'esborren és cancerígena

Una recerca internacional adverteix del risc de la impressió del paper tèrmic

Els experts recomanen una mínima manipulació i reclamen més protecció

abertran46553554 tickets con tinta termica190115110543

abertran46553554 tickets con tinta termica190115110543

2
Es llegeix en minuts
Efe

Un estudi internacional liderat per la Universitat de Granada ha apuntat que els tiquets de compra en què s’esborra la tinta contenen substàncies que provoquen càncer i infertilitat, i que nou de cada deu rebuts que es donen a les botigues i supermercats són de paper tèrmic i contenen bisfenol-A (BPA).

El 90% dels tiquets de compra o rebuts que s’elaboren amb el paper tèrmic, cosa que fa que s’esborrin amb el temps, contenen bisfenol-A (BPA), un conegut disruptor endocrí que altera l’equilibri hormonal en les persones exposades i condueix a malalties com malformacions genitourinàries, infertilitat, obesitat i càncer en òrgans dependents de les hormones, com el de mama.

Així ho ha revelat un estudi liderat per la Universitat de Granada, en què participen experts de l’Institut de Recerca Biosanitària de Granada (ibs.GRANADA) i l’Hospital Universitari San Cecilio de Granada, amb la Universitat de París Descartes, l’Hospital Necker Enfants Malades de París (França) i la National School of Public Health de Rio de Janeiro (Brasil).

Les conseqüències de l’exposició al bisfenol-A han provocat que la indústria busqui alternatives en la seva aplicació, com passa amb el "paper tèrmic".

"Podem reconèixer aquest tipus de paper perquè si hi acostem una font de calor, per exemple, un llumí, s’ennegreix de forma instantània", explica el catedràtic de Medicina de la Universitat de Granada Nicolás Olea, autor principal de la recercam juntament amb José Manuel Molina, de l’ibs.GRANADA.

Una d’aquestes opcions sembla que és la utilització del bisfenol-S (BPS), que té una estructura molecular una mica similar al BPA.

En el seu treball, que publica la revista 'Environmental Research', els investigadors han analitzat la presència tant de BPA com de BPS en un centenar de rebuts del Brasil, Espanya i França.

Pols blanca

"Per a l’usuari són fàcils d’identificar, ja que es tracta d’aquests rebuts que perden el que hi ha imprès amb el temps i quan tornes uns pantalons que et vas comprar el dependent et diu que no es veu res", ha explicat en un comunicat Olea, que ha precisat que el BPA és aquesta pols blanca que desprèn quan el treus del moneder i que taca els dits.

Notícies relacionades

Els experts han considerat que fallen els sistemes de vigilància de la toxicitat dels compostos químics i han recalcat que no es cuida amb el rigor necessari els milers de persones que treballen com a caixers i que estan en contacte continu amb aquesta substància perjudicial.

"No hem de barrejar els tiquets amb el menjar a la cuina al desempaquetar la compra, el peix o la carn. Tampoc hem de jugar-hi, ni arrugar-los per tirar-los, escriure-hi notes o guardar-los al cotxe, el moneder o la bossa", ha recomanat Olea, que ha optat per la mínima manipulació.