INVESTIGACIÓ

Els nazis van aniquilar en tres mesos 1,5 milions de jueus, un 25% del total de víctimes de l'Holocaust

L'eficiència dels trens alemanys per transportar les víctimes dels camps de concentració va ser clau en l'extermini, segons un estudi

rjulve13134129 televisi n    cronos  presenta  la resist ncia     davant la190102194528

rjulve13134129 televisi n cronos presenta la resist ncia davant la190102194528

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Alguns dels episodis més violents de l’Holocaust nazi sembla que van succeir ennmig d’un silenci absolut. Pràcticament ningú va sobreviure als camps d’extermini de Belzec, Sobibor i Treblinka. Els informes d'aquests camps van ser destruïts. Els camps, tancats. Més enllà d’un parell d’estimacions més o menys prudents sobre el nombre de víctimes, ningú sap amb total certesa a quantes persones se’ls va arrabassar la vida en aquestes instal·lacions dissenyades per matar. Ara, un nou estudi publicat a la revista 'Science Advances', el biomatemàtic Lewi Stone estima que en només tres mesos 1,47 milions de jueus van ser aniquilats en els camps de concentració de la Polònia ocupada. Això equivaldria a una mitjana de 445.700 de morts al mes. Uns 15.000 per dia, cada dia. Aquesta xifra, al seu torn, elevaria per deu la taxa de morts de l’Holocaust fins ara estimada.

Aquesta campanya d’extermini a gran escala, de les més difícils d’investigar per la falta de registres o supervivents que poguessin relatar els fets, hauria sigut revelada a través de les dades dels trens que es van utilitzar per a aquestes deportacions forçades durant l’operació Reinhard (1942-1943). Estudis anteriors van estimar que en aquesta campanya de l’Holocaust es van fer unes 480 deportacions des de 393 ciutats i guetos polonesos cap als camps d’extermini de Belzec, Sobibor i Treblinka. Ara, una nova anàlisi d’aquestes mateixes dades demostra que la gran majoria dels assassinats van passar en només tres mesos. Stone calcula que en només105 dies, entre l’agost, el setembre i l’octubre del 1942, van donar lloc al 25% de les morts ocorregudes durant tot l’Holocaust. 

Aquesta nova estimació del número les víctimes i de la ràtio de morts ocorregudes durant l’operació Reinhard demostraria que l’Holocaust sí que seria el genocidi més gran del segle XX, amb una taxa d’homicidis d’un 83% més alta que la del genocidi de Ruanda. El ‘pols de la mort’ dels nazis hauria sigut, fins ara, subestimat. “Aquestes subestimacions han sorgit i persistit a causa de la falta de coneixement dels detalls sobre els camps d’extermini de Reinhard i l’efectivitat dels esforços nazis per ocultar aquests detalls durant la guerra”, argumenta Stone en el seu article. “Les nostres anàlisis donen nova llum sobre aquest període de l’Holocaust i brinden una imatge més clara i detallada de la dinàmica i les taxes dels principals esdeveniments que es van desenvolupar durant l’Operació Reinhard”, conclou l’investigador.

Mapa de les deportacions cap als diferents camps de concentració i nombre de morts acumulades / stone (science advances)

Extermini de masses

L’operació Reinhard es va desenvolupar en un silenci absolut. Tot va començar el març del 1942, amb l’obertura del camp de concentració de Belzec i l’inici de la construcció dels camps de Sobibor i Treblinka. Els primers trens carregats de presoners, majoritàriament jueus que vivien a la Polònia ocupada, van emprendre un camí sense retorn cap aquests llocs d’extermini. El 19 de juliol del mateix any, l’oficial nazi Heinrich Himmler va ordenar que per a finals d’any “tots els jueus, amb comptades excepcions, havien de ser exterminats.

Notícies relacionades

Les deportacions van anar augmentant a un ritme estable fins al 15 d’agost del 1942 quan, segons es recull en els informes de l’oficial alemany Kurt Gerstein, el Führer també va donar l’ordre d’“accelerar totes les accions”. A partir de llavors, el nombre de trens que arribava als camps de concentració va anar augmentant de manera dràstica durant aquell agost, setembre i octubre. Les dades apunten que el novembre del 1943,  després de 21 mesos, ja no quedaven pràcticament presos per matar, i d'aquesta manera l’operació Reinhard quedava tancada amb un total d’1,7 milions morts a la seva esquena.

Aquesta tràgica successió d’esdeveniments queda ara recollida en la cronologia que Stone traça per descriure el patró de matança a gran escala desenvolupat pels nazis durant la segona guerra mundial. L’“eficiència” d’aquest sistema d’extermini, segons argumenta l’investigador, podria deure’s no només al disseny dels camps de concentració sinó que, a més, caldria sumar-hi la coordinació d’un sistema ferroviari capaç de trasportar les víctimes cap aquests llocs. “L’operació Reinhard va ser extrema en taxa de morts, número i proporció de la població assassinada (> 99.99% en camps d’extermini i > 94% en GG), cosa que ressalta singularment el caràcter violent d’aquest genocidi”, afegeix Stone.

Temes:

Holocaust