FITA

Virgin Galactic arriba per primera vegada a l'espai

Un vehicle de l'empresa que es dedicarà al turisme espacial arriba als 82,7 km d'altitud

6a93c6kvitf23psmaqb2b1100 / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Virgin Galactic va arribar aquest dijous a l’espai per primera vegada amb el seu vehicle suborbital VSS Unity, durant un vol de prova sobre el desert de Mojave, que va aconseguir pujar als 82,7 quilòmetres d’altitud.

Segons Space.com, l’altitud aconseguida està per sobre del límit de 80 quilòmetres (50 milles) que utilitzen la NASA i la Força Aèria dels Estats Unitspel que fa a les ales d’astronauta, però per sota de la més famosa línia Karman, a 100 quilòmetres (62 milles). La línia Karman és la potser més comunament acceptada; per exemple, va ser l’altitud desitjada per al premi Ansari X, que va oferir 10 milions de dòlars al primer equip privat que llancés una nau tripulada reutilitzable a l’espai dues vegades en un lapse de dues setmanes.

Aquest premi va ser recollit l’octubre del 2004 pel grup que hi ha darrere de SpaceShipOne, el disseny del qual Virgin Galactic va adaptar per al VSS Unity i els seus altres vehicles suborbitals de sis passatgers pilotats (que s’anomenen col·lectivament vehicles SpaceShipTwo).

El vol va començar just després de 15.00 GMT quan el VSS Unity es va dirigir al cel sota el seu avió de transport WhiteKnightTwo, VMS Eve, des del port aeri i espacial de Mojave. L’Eve va deixar caure el Unity a una altura de 15.000 metres, moment en què el pilot Mark Stucky i el copilot C.J. Sturckow van encendre el motor de coet a bord.

El motor es va encendre durant 60 segons, i va accelerar el vehicle a una velocitat màxima de Mach 2,9, o 2,9 vegades la velocitat del so, van dir els representants de Virgin Galactic. La missió va finalitzar a les 16.15 GMT, després que el vehicle va aterrar en una pista del port espacial de Mojave.

El vol va ser la quarta missió de prova amb coets del VSS Unity, que Virgin Galactic va donar a conèixer oficialment el febrer del 2016. Les altres tres proves amb motor es van realitzar a l’abril, el maig i el juliol d’aquest any, i van portar el Unity a altituds màximes de 25,7, 34,9 i 52 quilòmetres, respectivament.

Turisme espacial

Quan estigui completament en funcionament, el VSS Unity portarà elspassatgers en viatges breus a l’espai suborbital, per 250.000 dòlars el passatge. Aquestes missions permetran als clients experimentar uns minuts d’ingravidesa i també veure la curvatura de la Terra contra la foscor de l’espai.

Notícies relacionades

El VSS Unity és el segon vehicle SpaceShipTwo de Virgin Galactic. El primer, el VSS Enterprise, es va separar durant un vol de prova amb coets el 31 d’octubre del 2014. El tràgic accident va segar la vida del copilot Michael Alsbury i del pilot lesionat Peter Siebold.

Virgin Galactic va atribuir la causa de l’accident al sistema de reingrés, que es va implementar massa aviat en el vol. La companyia va establir mesures per assegurar-se que aquest problema no es repetís al VSS Unity i altres vehicles.

Temes:

NASA