ÀRDUA BATALLA DIGITAL

Mares contra l'MMS denuncien assetjament dels ultres de la pseudociència

L'entorn dels gurus del clorit de sodi per tractar l'autisme fueteja un grup de mames per rebel·lar-se contra la perillosa pseudoteràpia

madresmms

madresmms

5
Es llegeix en minuts
Olga Pereda / Valentina Raffio

Són només mares. Un centenar repartides per tot Espanya. D’elles, amb prou feines 20 són les més guerreres. No tenen una associació darrere. Ni un partit polític. Ni comptes bancaris gegants. Ni cap administració pública. ‘Armades’ i organitzades des de les xarxes socials, estan en plena batalla digital contra els gurus que recomanen clorit de sodi (un derivat del lleixiu anomenat MMS, per les seves sigles en anglès) a nens amb autisme. Elles, mares de fills amb aquest trastorn, saben que res ni ningú els pot curar. Almenys, de moment. Per això, denuncien conferències i trobades en les quals es beneeix l’MMS, un potent desinfectant que està prohibit a Espanya com a medicament des del 2010. Han tingut diverses victòries i han aconseguit anul·lar bastantes xerrades. No obstant, lluny de rendir-se, l’entorn dels promotors d’aquesta perillosa pseudoteràpia –inclosos pares i mares fidels als gurus– estan assetjant i acorralant el grup de mares contràries a l’MMS.

“M’han dit de tot. L’últim, que em mereixo que em passi el que li va passar a la noia de ‘La manada’. Em fa fàstic llegir els seus comentaris, però no ens faran callar”. La que parla és Elena Montoro Martín, mare d’una criatura de 8 anys amb autisme i que és una coa així com ‘la cao’ de les mares guerreres, autodenominades Mares Blaves. Montoro, que viu a Granada, porta des de l’estiu llegint a les seves xarxes socials comentaris repugnants. “Quina mala folla tens”, “ves amb compte, perquè pot ser que alguns fem el mateix amb tu” i “tant de bo et curis aquesta ràbia” en són alguns exemples.

Baralla la idea de denunciar l’assetjament, però té por econòmica. “Aquesta gent –afirma després d’esmentar Josep Pàmies o Gregorio Placeres– té molts diners. Moltíssims. I fan el que els dona la gana. Nosaltres no som ningú. Un grup de mares. Jo tinc el meu sou i punt. Si em fico en denúncies necessito un advocat. No m’ho puc permetre perquè me la jugo econòmicament”, explica a EL PERIÓDICO des de Granada.

Web en el qual es critica les mares que batallen contra l’MMS

Alarma per Gregorio Placeres

Les Mares Blaves fa bastant temps que estan unides a les xarxes socials. El trastorn dels seus fills les va unir i les va convertir en una xarxa de recolzament emocional. Comenten les revisions mèdiques de les seves criatures. Aplaudeixen els èxits i s’entristeixen davant dels passos enrere. Les alarmes es van engegar aquest estiu, quan una mare de Sud-amèrica va publicar l’enllaç a un vídeo en el qual el presumpte químic Gregorio Placeres, porto-riqueny resident als EUA, assegurava que podia “recuperar” nens amb autisme de la mà de l’MMS i altres pràctiques, inclòs llançar gotes d’orina a l’oïda dels menors.

“Vam obrir perfils falsos i ens vam posar en els grups privats de Placeres per investigar-lo”, explica Elena Montoro. Més tard van saber que el curandero havia de venir a Espanya a oferir una xerrada a Balaguer. Allà va començar la guerra. Les Mares Blaves van començar a enviar correus electrònics a la policia, els ajuntaments i els col·legis de metges per denunciar l’esdeveniment. I així per tota la geografia espanyola, a cada ciutat on els gurus de l’MMS organitzen algun esdeveniment. “En alguna ocasió hem aconseguit que les autoritats cancel·lin les conferències, però aquesta gent es mouen molt bé i aconsegueixen organitzar-ne d’altres en un altre llocÉs desesperant”, es queixa Montoro, la guerra de la qual va tenir una altra victòria quan va aconseguir, després de moltes denúncies, tancar una de les pàgines de Facebook de Pàmies.

Fartes que els promotors de les pseudoteràpies considerin l’autisme un negoci, les Mares Blaves no han parat d’inundar les xarxes socials deixant clar l’estafa econòmica i el perill per a la salut que suposa administrar clorit de sodi a menors. Els curanderos “tenen molts seguidors i es dediquen a posar-nos verds. Estic fregida de rebre insults. Però no pensem llançar la tovallola. Tenim molts ovaris”, conclou Montoro.

Estranya dieta

La catalana Marta Cabello també és una mare blava. El seu fill té 10 anys i li van diagnosticar autisme amb tot just 18 mesos. Ella va caure, fa temps, a les grapes de les pseudoteràpies. Va ser el 2012 quan una psicòloga la va remetre a una doctora que recomanava un protocol basat en “neteja de metalls pesants” i una estranyíssima dieta en la qual no hi havia ni carn ni peix ni sucre sinó uns productes específics (i caríssims). “Em deien que el meu fill tenia un problema a l’intestí. Que si curàvem aquest problema es curaria l’autisme”, relata. El protocol suposava uns 8.000 euros a l’any i Cabello es va donar per vençuda: “No m’ho podia permetre econòmicament. Vaig pensar que era una desgraciada per no poder ajudar el meu fill”.

Cabello va buscar llavors a les xarxes socials un suport emocional i va trobar el recolzament de moltes mares. Va ser el germen de les Mares Blaves, que ara mateix entaulen una àrdua batalla contra l’MMS [un producte barat que es pot comprar molt fàcilment malgrat estar prohibit com a medicament i del qual la Fiscalia està investigant els seus promotors].

Una batalla "complicada"

Notícies relacionades

“No estem en contra de les plantes. Ni de les creences personals de cada un. Però ningú pot llançar el missatge que l’autisme es cura. Entre altres coses, perquè no és una malaltia. Demanem respecte. I defensem els menors, que són éssers que no es poden defensar. Hem emprès una batalla contra l’MMS perquè l’Administració no l’emprèn. És una batalla complicada i moltes vegades venen ganes d’abandonar. Estem esgotades. A l’Elena [Montoro Martín] la destrossen a internet. L’han agafat com a cap de turc. Però no podem callar. Seguirem. Aquí no es rendeix ningú”, argumenta Cabello.

“El meu fill és meravellós. Però no m’agrada que tingui autisme. Si en un futur immediat algú cura aquest trastorn serem les primeres d’aplicar el tractament. De moment, l’únic que podem fer és lluitar perquè els nostres fills rebin Atenció Precoç [conjunt de teràpies especialitzades impartides, segons cada cas, per fisioterapeutes, logopedes, psicòlegs i metges] i oferir-los un loc al món”, conclou Cabello.