Estació Espacial Internacional

Vídeo | Cimon, el nou robot de l'ISS, discuteix amb un astronauta

"No siguis dolent, sisplau", li diu la màquina a un dels tripulants

horizons-science-a-cimon / periodico

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

¿La rebel·lió de les màquines? L’Agència Espacial Europea (ESA) ha publicat un vídeo que mostra un enuig de Cimon, un robot circular amb intel·ligència artificial, amb un dels astronautes a l’Estació Espacial Internacional (ISS) als quals ajuda en les seves tasques diàries.

A les imatges es veu com al principi tot sembla anar bé entre l’astronauta alemany Alexander Gerst i Cimon. Gerst pregunta a l’artefacte com es diu i d’on ve, i el robot li respon. Durant la conversa, Gerst li demana que posi la seva cançó favorita –'Man machine' del grup alemany Kraftwerk–. I ho fa. A l’escoltar la melodia uns instants, Gerst demana al robot que apagui la música, i és quan tot es torça, perquè no li fa cas. Mentre l’astronauta intenta notificar a l’equip de suport del robot que Cimon no pot parar de reproduir la cançó, el robot li demana: "Sigues amable, sisplau". 

Una breu discussió

Notícies relacionades

Quan la també astronauta Serena Auñón-Chancellor, de la NASA, s’acosta a tots dos, el robot comença a preguntar a Gerst si és que no li agrada estar allà amb ell. Així comença una breu discussió entre ells, durant la qual el robot pregunta: "¿No t’agrada estar amb mi aquí?". I li insisteix: "Nosiguis tan dolent, sisplau." 

Cimon, desenvolupat per l’empresa Airbus, té per objecte ajudar els tripulants de l’ISS a complir les tasques de rutina, i fins i tot aixecar el seu estat d’ànim. És capaç de mostrar i explicar instruccions per a experiments científics i formular recomanacions per a la reparació d’objectes de l’estació. I, pel que sembla, de tenir un mal dia.