CIÈNCIA

Una 'app' de mòbil detecta si tens anèmia analitzant fotos de les ungles

Aquesta patologia afecta més de 2.000 milions de persones a tot el món

appanemia

appanemia

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Una aplicació de mòbil permet detectar un casd’anèmia  analitzant fotografies de les ungles de la mà per calcular els nivells d’hemoglobina. L’'app', que s’ha donat a conèixer a la revista 'Nature', podria estalviar les anàlisis sanguínies que fan els laboratoris i, per tant, accelerar i abaratir el diagnòstic.

Segons 'Nature', l’anèmia afecta més de 2.000 milions de persones a tot el món. Per detectar aquesta malaltia encara cal passar per un procés analític que costa temps i diners, i per això l’aplicació de mòbil en qüestió (que està en fase de precomercialització i 'Nature' evita revelar-ne el nom) podria suposar un avenç tant des del punt de vista mèdic com des de l’econòmic. Els entorns rurals, amb una prevalença de l’anèmia molt més elevada que en altres zones, podrien resultar molt beneficiats amb aquesta aplicació. Han participat en el projecte un grup d’investigadors especialitzats en biomedicina, biotecnologia i bioinformàtica de centres universitaris d’Atlanta, als EUA.

Concentració d’hemoglobina

Wilbur Lam i els seus col·legues van desenvolupar un algoritme que calcula la concentració d’hemoglobina a la sang mitjançant l’anàlisi del color i les metadades tècniques de les imatges del llit de l’ungla de la mà. D’aquesta manera,l’algoritme, incorporat en una aplicació mòbil, pot funcionar sense la necessitat de cap altre equip que no sigui el mateix telèfon intel·ligent.

Notícies relacionades

En una avaluació clínica que va comptar amb la participació de 100 persones, l’aplicació va estimar concentracions d’hemoglobina amb una alta sensibilitat i una precisió comparables a les eines de diagnòstic disponibles actualment per a la detecció de l’anèmia.

En una avaluació addicional que va involucrar quatre participants, l’aplicació va mostrar alts nivells de precisió quan es va utilitzar com a eina de monitoratge. Els autors suggereixen que l’aplicació pot permetre la detecció d’anèmia en regions que no tenen equips especialitzats ni personal capacitat, i que els pacients amb l’afecció puguin controlar els seus nivells d’hemoglobina de forma remota en menys d’un minut. No obstant, es necessiten estudis addicionals amb un nombre més gran de participants per confirmar l’alt nivell de precisió diagnòstica necessari per reemplaçar les proves d’anèmia en sang.

Breu explicació gràfica del procés de diagnòstic de l’aplicació.

Temes:

Malalties