Química verda

Rosa Adam Ortiz: "Podem convertir el CO2 de rebuig en recurs"

El gas responsable de l'efecte d'hivernacle es pot utilitzar per emmagatzemar hidrogen o fabricar fàrmacs

La investigadora valenciana becada per La Caixa estudia com fer assequibles aquests processos

rjulve45764223 barcelona  barcelon s  05 11 2018  sociedad   ceremonia de e181105191337

rjulve45764223 barcelona barcelon s 05 11 2018 sociedad ceremonia de e181105191337 / DANNY CAMINAL

2
Es llegeix en minuts
Michele Catanzaro
Michele Catanzaro

Periodista

ver +

Reciclar el CO2–gas rebutjat per la indústria i el transport i principal causant de l’efecte d’hivernacle– seria un avenç sense precedents en la lluita contra el canvi climàtic. La farmacèutica i química Rosa Adam Ortiz, una de les receptores de les beques postdoctorals d’aquest any de la fundació La Caixa, està treballant en processos que podrien acostar aquest somni a la realitat, al valencià Institut de Tecnologia Química (UPV-CSIC).

-¿Ja és possible reciclar CO2

-Estem més aviat a un nivell d’investigació, no tant a un nivell industrial. Però ja es fan coses. A Islàndia hi ha una planta on s’hidrogena CO2a metanol.

-¿Què vol dir això?

 -S’ajunten hidrogen amb CO2i s’obté metanol i aigua.

-¿I això perquè serveix?

-Per exemple, es pot utilitzar el metanol com a magatzem d’hidrogen. En una futura economia basada en l’hidrogen, el metanol es podria utilitzar com a combustible per a cotxes d’hidrogen.

-¿És un procés que genera residus?

-Actualment, l’hidrogen es genera normalment a partir de derivats del gas natural, però en un futur es podria generar a partir de l’aigua. Quant al metanol, una vegada que se’n tragués l’hidrogen, es tornaria a obtenir CO2, que podria fer-se servir per produir més metanol, i seguir amb el cicle.

-Sembla una cosa molt futurista...

-Efectivament, actualment el que es planteja és utilitzar el CO2en productes químics fins, com els fàrmacs. No es reciclaria gaire i no se solucionaria el canvi climàtic amb això. Però tot el que és més sostenible és bo.

-¿Quines són aquestes aplicacions més pròximes?

-Per exemple, fer servir el CO2en lloc del CO, que actualment s’utilitza en moltes reaccions de petita escala, per exemple per produir el plàstic metacrilat. És molt tòxic i necessita moltes mesures de seguretat. Si es fes servir el CO2 seria tot més fàcil.

-¿És aquest l’objectiu del seu projecte?

-Hi ha dos passos. Actualment, les reaccions amb CO s’indueixen per mitjà de substàncies, els catalitzadors, que estan barrejades amb els reactius i no es poden treure fàcilment dels productes. En primer lloc, volem dissenyar uns catalitzadors sòlids que es puguin extreure fàcilment dels productes i reutilitzar. Després, s’hauran de dissenyar perquè funcionin amb CO2en lloc de CO.

-¿I com es fa això?

-A la pràctica, fabricarem un suport a sobre del qual es disposaran partícules de metall, el catalitzador. S’han de fer com més petites millor perquè hi hagi el màxim de metall en contacte amb els reactius.

Notícies relacionades

-¿Quin és el repte en aquesta feina? 

-El CO2és molt estable, per això n’estem envoltats i constitueix un problema per al clima. S’ha de trobar la manera de fer-lo reaccionar.