ALERTA PSEUDOCIÈNCIA

'Chemtrails': les línies tòxiques al cel són una bola

Els rastres blancs que destaquen al cel no són ni químics, ni tòxics, ni nocius per a la salut

Es tracta d'inofensives línies de condensació que deixen els avions després de passar

rjulve165174 os adjuntamos dos fotos m s    atentado de las torres gemela180710173248

rjulve165174 os adjuntamos dos fotos m s atentado de las torres gemela180710173248

1
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio

Ningú està intentant enverinar-te. No hi ha cap pla secret per controlar el clima. Ni el govern ruixa la població amb productes químics per controlar-li la ment. Aquests rastres blancs que apareixen al cel no són, ni de lluny, fruit d’una conspiració planetària. Per més que t’hagin intentat fer creure el contrari.

Els coneguts com a‘chemtrails’ no són més que línies de condensació: un inofensiu rastre que deixen els avions després del pas pel cel. Es tracta unes empremtes de vapor d’aigua condensada que es produeixen com a conseqüència del canvi de temperatura que pateixen els gasos despresos pels motors de les aeronaus. Res perillós, tòxic o fruit d’un complot contra la humanitat. I així ho explical’American Chemical Society  en un recent vídeo publicat al seu canal de divulgació.

L’opinió dels experts

Per desfasar el mite dels ‘chemtrails’, l’any 2016 un grup d’investigadors de la Universitat de Califòrnia a Irvine, la Carneige Institution for Science i l’organització sense ànim de lucre Near Zero van decidir investigar sobre aquesta qüestió. Van optar per entrevistar els científics atmosfèrics més importants del món, els màxims experts en la matèria.

Aquestes línies de vapor tan sols són visibles en determinades condicions atmosfèriques / El Periódico

La pregunta que se’ls va plantejar és, si en algun moment de la seva recerca, havien trobat evidències sobre la toxicitat de les línies de condensació o l’existència d’un programa d’aspersió química a gran escala. Els resultats van ser rotunds: 76 dels 77 enquestats es van mostrar contundents sobre aquesta qüestió: no, no hi ha cap evidència que vinculi aquests rastres d’aire condensats amb un perill per a la salut pública.

Notícies relacionades

"La teoria de la conspiració de les línies químiques té molt a veure amb l’origen i el creixement d’internet, on encara es poden trobar diversos llocs web en què es promou aquest tipus de pseudociència," va explicar el coautor de l’estudi Steven Davis després de la publicació dels resultats. 

Sobre les contundents conclusions aconseguides, Davis va comentar: "No creiem que puguem influir en les creences dels partidaris incondicionals de la teoria de conspiració de les línies químiques. Però, tot i així, pensem que és important deixar constància de fets científics fonamentals per refutar les afirmacions que el govern està disseminant deliberadament químics nocius des dels avions".