ASTRONOMIA

La NASA llança un satèl·lit per detectar 20.000 planetes més

L'enlairament del dispositiu TESS, propulsat per un coet Falcon 9 de la companyia aeroespacial d'Elon Musk estava previst per dilluns, però es va ajornar a dimecres

L’agència nord-americana va iniciar la missió TESS, que analitzarà durant els pròxims dos anys al voltant de 20.000 exoplanetes. / periodico

2
Es llegeix en minuts
Antonio Madridejos
Antonio Madridejos

Periodista

ver +

La NASA ha llançat aquest dimecres des de la base de Cap Canaveral (Florida, EUA) el satèl·lit TESS, que analitzarà durant els pròxims dos anys al voltant de 20.000 exoplanetes, que suposa una de les missions més ambicioses de l'agència nord-americana.

L'enlairament del coet Falcon 9 de l'empresa SpaceX, on viatja el satèl·lit, es va produir sense problemes a les 18.51 hora local (22.51 GMT). El llançament s'havia de realitzar amb un coet Falcon 9 de la companyia espacial SpaceX, propietat del magnat de Tesla Elon Musk, dilluns a la nit , però va ser ajornada fins dimecres per problemes tècnics d'última hora.

"Esperem que TESS ens ajudi a respondre si el nostre sistema solar és comú o és únic. Hi ha planetes i galàxies molt rars i estranys; mons aquàtics, coberts de lava...", assenyala en una entrevista a Efe Natalia Guerrero, investigadora de TESS al MIT.

El satèl·lit, que buscarà exoplanetes orbitant estrelles situades a menys de 300 anys llum de la Terra, es basarà en les dades ja recopilades pel telescopi espacial Kepler, que ha estat en òrbita durant nou anys i que ha confirmat l'existència de més de 2.600 exoplanetes.

Per posar la magnitud de la missió llançada aquest dilluns en context, Guerrero va dir que TESS estudiarà una àrea 350 vegades més gran que la que va investigar Kepler, que va finalitzar la seva tasca amb èxit el 2013.

"Ara podrem estudiar planetes individuals i començar a parlar sobre les diferències entre ells. Aquest és el començament d'una nova era fantàstica d'investigació d'exoplanetes", va apuntar en declaracions a NASA TV Stephen Rinehart, científic del Centre Goddar de la NASA a Maryland (EUA).

Notícies relacionades

Les expectatives de la NASA passen per ampliar en uns 20.000 el catàleg de planetes més enllà del Sistema Solar, i que uns 550 puguin ser similars a la Terra o encaixar en la categoria de superterres, amb unes dimensions superiors no més de dues vegades la del nostre planeta. Si es troben a la distància adequada de la seva estrella, aquest tipus de planetes rocosos són els millors candidats a albergar alguna forma de vida, més que els gegants gasosos o els seus satèl·lits.

De la mida d'una rentadora aproximadament i equipat amb quatre càmeres d'alta sensibilitat, TESS trigarà 60 dies a arribar a una òrbita el·líptica elevada. Com Kepler, TESS utilitza el mètode de detecció fotomètric basat en la detecció de les variacions en la lluminositat de les estrelles causades pel trànsit de planetes entre aquestes i el punt d'observació, però en el seu cas té capacitat per rastrejar una porció 20 vegades més gran de l'univers, concretament 200.000 estrelles preseleccionades, especialment nanes vermelles, que tendeixen a tenir planetes rocosos orbitant a distàncies menors i, per tant, més fàcilment detectables.