DIARI ASTRONÒMIC

El primer eclipsi solar del 2018 es podrà veure a Sud-amèrica i l'Antàrtida

L'astre s'ocultarà aquest 15 de febrer entre un 50% i un 25%, depenent de la regió

Un ocell en una branca, davant l’eclipsi parcial de Sol.

Un ocell en una branca, davant l’eclipsi parcial de Sol. / TOBY MELVILLE (REUTERS)

3
Es llegeix en minuts
Salvador J. Ribas
Salvador J. Ribas

Director científic del Parc Astronòmic del Montsec.

ver +

Un eclipsi solar parcial serà observable aquest 15 de febrer del 2018 en una regió de l'hemisferi sud que comprèn l'Antàrtida, gran part de l'Argentina, Xile i l'Uruguai i de forma gairebé testimonial el sud del Paraguai i el Brasil. Aquesta tarda, el Sol serà ocultat per la Lluna en un percentatge màxim de prop del 50% a l'Antàrtida i de només un 25% al sud de Sud-amèrica, i serà menys notable com més al nord ens situem.

Els tres eclipsis de Sol d'aquest any seran parcials. El de l'agost serà visible a Europa

Es tracta del primer eclipsi solar del 2018. Aquest any es presenta com un any peculiar: dels tres eclipsis solars que es produiran, tots ells seran de tipus parcial, i ens deixaran sense la possibilitat de contemplar l'espectacularitat de la totalitat.

Tots els anys tenim un mínim de dos eclipsis de Sol, però poden arribar, en casos excepcionals, a un màxim de cinc. Els altres dos eclipsis parcials de Sol de l'any es produiran el 13 de juliol, i seran observable només en terra ferma a l'illa de Tasmània, i l'11 d'agost, que serà visible al nord d'Europa i al nord i est de l'Àsia.

Els eclipsis de Sol i en particular els eclipsis totals han sigut des de les inicis de la humanitat un dels fenòmens astronòmics que més expectació han generat. El fenomen va passar de despertar terror entre els humans primitius, al veure que el Sol misteriosament s'anava enfosquint, a ser comprès i les seves ocurrències calculades ja per astrònoms de l'antiga Babilònia.

Però, ¿com es produeix un eclipsi? Tot objecte al Sistema Solar projecta una ombra en direcció oposada al Sol, i per tant pot passar que un objecte se situï a l'ombra d'un altre. En el cas del planeta Terra, els eclipsis que podem observar es produeixen si tenim una alineació perfecta, o gairebé, del Sol, la Lluna i la mateixa Terra. En el cas d'una alineació Sol-Terra-Lluna, és el nostre satèl·lit el que entra a l'ombra de la Terra i tenim un eclipsi de Lluna. Mentre que si l'alineació és Sol-Lluna-Terra, és la Lluna qui ens deixa a l'ombra i es produeix un eclipsi de Sol.

Tres tipus d'eclipsi solar

Segons com s'interposi la Lluna, entre el Sol i la Terra, tenim els diversos tipus d'eclipsi. El cas més favorable és l'alineació perfecta, sumat això a una posició pròxima de la Lluna a la Terra que aconsegueix tapar completament el disc solar. És llavors un eclipsi total de Sol.

En altres casos d'alineació perfecta, la Lluna està massa lluny de nosaltres, la veiem una mica més petita, i no arriba a tapar el Sol completament, sinó que deixa un anell visible. Això explica el nom d'eclipsi anular.

Finalment, el cas que ens ocupa passa quan l'alineació no és perfecta i només una part del Sol es veu ocultada per la Lluna. Es coneixen com a eclipsis parcials.

La petita mida de la Lluna, en comparació amb la Terra, fa que només una part del planeta pugui veure un mateix eclipsi de Sol i en el cas dels totals tan sols una estreta franja pot observar el gran espectacle.

Precaució

Notícies relacionades

Ha de recordar-se que tant en els eclipsis de Sol com en qualsevol altra observació de la nostra estrella es requereix l'ús de filtres especials per als nostres telescopis o binoculars i d'ulleres especials si l'observem a simple vista. Aquest fet és molt important ja que una observació sense aquestes normes de seguretat podria implicar la pèrdua completa i permanent de la visió.


Secció elaborada en col·laboració amb el Parc Astronòmic Montsec - Centre d'Observació de l'Univers i l'Parc Astronòmic Montsec - Centre d'Observació de l'Univers Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona (ICC-UB-IEEC)

Una aplicació de mòbil per seguir eclipsis

L'aplicació per a mòbils <a href="https://play.google.com/store/apps/details?id=calcEclipsi2.src" target="_blank">Eclipse Calculator 2.0</a> (més informació a <a href="http://serviastro.am.ub.edu/twiki/bin/view/ServiAstro/EclipsiAndroid2" target="_blank">serviastro</a>) permet seguir tots els detalls dels eclipsis de Sol i Lluna.