L'ADN de la setmana

Nobel (collita 2017)

La destrucció de l'armament nuclear és una urgència i s'ha de premiar aquells que ens ho recorden

zentauroepp40432945 file   in this sept  13  2017 file photo activists of the in171006111731

zentauroepp40432945 file in this sept 13 2017 file photo activists of the in171006111731 / Britta Pedersen

1
Es llegeix en minuts
Pere Puigdomènech
Pere Puigdomènech

Investigador

ver +

La collita del 2017 dels premis Nobel ja ha arribat. Els de Física i Química han premiat dues noves maneres d’observar la natura, una en el que és el més gran de l’Univers i l’altra en el més petit de la Biologia. El Nobel de Fisiologia i Medicina ha premiat una descoberta essencial sobre com funcionem cada dia els organismes vius. Però potser el més significatiu és el Nobel de la Pau. La destrucció dels armaments nuclears és una urgència i cal premiar aquells que ens ho recorden.

Notícies relacionades

    El Premi Nobel de Física ha premiat els que van desenvolupar un dels observatoris que van descobrir les ones gravitatòries predites per la teoria de la relativitat. Aquesta observació es va fer fa només dos anys, però ja ha començat a produir dades sobre esdeveniments massius com col·lisions entre forats negres. El Premi Nobel de Química ha distingit tres investigadors, dos d’ells europeus, per desenvolupar un nou tipus de microscopi electrònic que permet observar l’estructura de les grans molècules biològiques a nivell atòmic. La nova eina d’observació ja és rutina en molts llocs (no a casa nostra) i permet entendre el funcionament de processos moleculars en tot el detall possible i en l’entorn de la cèl·lula on funcionen. Són per tant dues noves vies obertes a l’observació.

    El Nobel de Fisiologia i Medicina ha estat atorgat als descobridors del mecanisme que controla els ritmes diaris en els organismes vius. Desvetllar-se i dormir és el pa de cada dia. Els animals i fins i tot les plantes han de modular la seva activitat segons el ritmes del dia i de les estacions. Que el control es faci per un rellotge intern en les nostres cèl·lules va ser una gran descoberta. Però tot això no serviria per res si algú activés el botó de la guerra nuclear. De totes les amenaces que té el nostre planeta aquesta és la més certa. El nombre de bombes atòmiques no disminueix i darrerament hem vist dirigents que juguen a utilitzar-les. Tot el que es faci per premiar aquells que s’hi oposen serà poc.