Estudi de l'ISGlobal

Viure a prop d'un riu, llac o mar beneficia la salut mental

L'activitat física també augmenta quan les persones viuen al costat d'espais blaus

abertran24283190 tarragona  tarragones   21 11 2013  footing en la platja lla170921113931

abertran24283190 tarragona tarragones 21 11 2013 footing en la platja lla170921113931

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

Viure a prop de fonts, rius, llacs o mars té efectes beneficiosos per a la salut mental i el benestar de les persones, segons un estudi elaborat per l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal)

La investigació, que s'ha fet a partir d'una revisió de 35 estudis internacionals quantitatius sobre espais blaus, conclou que viure al costat de llocs amb aigua és beneficiós, especialment per a la salut mental i el benestar, així com per a la promoció de l'exercici físic.

L'estudi, que publica la revista 'International Journal of Hygiene and Environmental Health' destaca que l'evidència científica fins ara indica que els nivells d'activitat física augmenten quan les persones viuen a prop d'espais blaus, que es redueix l'estrès i que augmenta el benestar autopercebut.

No obstant, els investigadors no han trobat proves tan consistents pel que fa a l'associació entre espais blaus i la salut en general, la reducció de l'obesitat i la salut cardiovascular.

Segons ha explicat la investigadora de l'ISGlobal Mireia Gascon, primera autora de l'estudi, aquestes evidències no tan consistents es deuen al fet que hi ha menys estudis i més heterogeneïtat en els resultats.

La majoria dels estudis -tots menys quatre- es van fer en països de renda alta i la majoria es van centrar en l'exposició a espais blaus a prop del lloc de residència.

Segons Gascon, "es tracta d'un tema d'estudi emergent, ja que la majoria dels treballs s'han fet en els últims cinc anys".

Resultats encoratjadors

"Les conclusions suggereixen potencials beneficis dels espais blaus a l'aire lliure per a la salut, principalment respecte a la salut mental i el benestar i la promoció de l'activitat física", ha resumit la investigadora.

Per la seva part, Mark Nieuwenhuijsen, coordinador de l'estudi i director de la Iniciativa de Planificació Urbana, Medi Ambient i Salut d'ISGlobal, ha valorat que "encara que els resultats són encoratjadors, hi ha relativament pocs estudis i un alt grau d'heterogeneïtat en la metodologia de les investigacions, de manera que s'han de fer més treballs".

Malgrat això, l'investigador ha destacat que "l'evidència científica actual recolza la promoció i la recuperació d'espais blaus a l'aire lliure dins de la planificació urbana com una estratègia interessant per promocionar la salut i el benestar".

Notícies relacionades

ISGlobal participa en el projecte europeu BlueHealth, que es va iniciar el 2016 per estudiar la relació entre espais blaus i salut.

En concret, l'ISGlobal impulsa tres estudis: l'avaluació dels nivells d'activitat física abans i després de les millores d'accessibilitat al riu Besòs (Montcada i Reixac); l'estudi WOW amb treballadors d'oficina a Barcelona, i la restauració de la font de Can Moritz de Rubí (Vallès Occidental).