medicina regenerativa
Manuel Serrano trasllada de Madrid a Barcelona les seves investigacions sobre cèl·lules mare
El prestigiós científic fitxa per l'Institut de Recerca Biomèdica
Els seus treballs se centren en la reprogramació de cèl·lules danyades perquè tornin a funcionar

icoy38397090 manuel serrano170512183233 /
Manuel Serrano, autoritat mundial en la reparació de teixits i càncer, ha deixat el Centre Nacional d’Investigacions Oncològiques (CNIO), a Madrid, on dirigia des del 2003 el seu Grup de Supressió Tumoral, per fitxar per l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona (IRB).
Serrano (Madrid, 1964), conegut internacionalment perquè el 2013 va aconseguir per primera vegada reprogramar cèl·lules diferenciades –redirigir-les a l’estat anterior pluripotencial– a l’interior d’un organisme viu, ampliarà els seus estudis sobre malalties com la fibrosi pulmonar, la fibrosi cardíaca i la diabetis, segons va avançar ahir al presentar els seus objectius a Barcelona. En el cas de la diabetis, va posar com a exemple, el pàncrees ha perdut la capacitat de produir insulina, «i l’objectiu és reprogramar cèl·lules perquè en generin un altre cop».
L’investigador madrileny es muda amb tot el seu equip –una quinzena de persones, inclosa la investigadora sènior Cristina Pantoja– i manté les ajudes de les quals es beneficia actualment, particularment l’atorgada pel Consell Europeu d’Investigació (Advanced Grants). També es trasllada amb els seus ratolins d’experimentació i part dels materials. El seu nou laboratori, que tindrà com a nom de Plasticitat Cel·lular i Malaltia, ocupa uns 200 metres quadrats.
ICREA I LA CAIXA
Serrano s’ha incorporat a l’IRB Barcelona gràcies a la implicació del programa ICREA de la Generalitat, que li paga el contracte com a professor d’investigació, i la Fundació Bancària La Caixa, que impulsarà econòmicament els estudis que es desenvolupin al seu nou laboratori. És el que el director de l’IRB Barcelona, Joan Guinovart, qualifica com una «conjunció de factors amb recursos públics i privats». «Quan es fitxa un crac és per celebrar-ho», va afegir ahir Guinovart. Serrano, per la seva part, va explicar que també l’ha ajudat a decidir-se el «context multidisciplinari» de l’institut, amb què ja havia col·laborat prèviament.
Serrano, que abans del CNIO va treballar al Centre Nacional de Biotecnologia, també a Madrid, i al Cold Spring Harbor Laboratory, als EUA, explica que un dels seus objectius és analitzar «les respostes que ens protegeixen dels danys externs però que a vegades poden produir malalties com el càncer». L’investigador va començar la seva carrera centrat en el càncer, però al llarg dels anys ha ampliat el seu camp cap a altres àmbits, encara que sempre amb el denominador comú de l’acumulació de cèl·lules danyades.
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Energia Red Eléctrica ja va alertar al febrer del risc de "desconnexions severes" de llum pel 'boom' de les renovables
- Entrevista Joan Gabriel Bergas, catedràtic en Enginyeria Elèctrica de la UPC: "Són set 'barcelones' que van caure de cop"
- PRIMER DE MAIG ¿Per què l'1 de maig és el Dia del Treball?
- Futbol Sis partits de sanció a Rüdiger, que els aprofita per operar-se
- Champions league Dembélé silencia l’Arsenal i acosta el PSG a la final de Múnic
- Apunt ¿S’ho imaginen?