JACIMENT DE LA GRUTA D'AROEIRA

Descobert a Portugal un estrany crani humà de fa 400.000 anys

El fòssil presenta diferències substancials con respecto a restes coetànies localitzades en Atapuerca (Espanya) o Tautavel (França)

amadridejos37658905 fig  2  descubrimiento de un f sil humano de hace 400 000 a 170313193743

amadridejos37658905 fig 2 descubrimiento de un f sil humano de hace 400 000 a 170313193743 / Foto UB PNAS

1
Es llegeix en minuts
Antonio Madridejos
Antonio Madridejos

Periodista

ver +

Un equip d’investigadors ha descobert en un jaciment del centre de Portugal un crani d’un homínid de fa 400.000 anys que mostra diferències substancials amb els escassos ossos de la mateixa època localitzats en altres emplaçaments d’Europa, com a Atapuerca (Espanya) o Talteüll (França). ¿Avantpassat dels neandertals?, ¿de l’home modern? «Només podem asseverar que és humà», comenta el coordinador dels treballs, João Zilhão, professor ICREA de la Universitat de Barcelona.

    El fòssil, designat com a Aroeira 3 en referència a la cova on va aparèixer, va ser trobat fa tres anys. Està molt complet i compta a més amb un fragment del maxil·lar i dues molars fragmentades.

    El descobriment s’ha publicat a la revista Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). El crani presenta «característiques dels precursors del neandertal, com els arcs supraorbitals fusionats, així com la cavitat nasal i altres trets que s’assemblen a altres espècies fòssils», destaca l’article.

Notícies relacionades

    El crani va aparèixer associat a restes de foc –concretament a un os animal cremat–, cosa que confirma que els humans ja l’utilitzaven fa 400.000 anys. També es van trobar altres restes de fauna i abundants eines de sílex i quarsita, entre les quals abundaven els bifaços (destrals de mà).

    «La combinació de trets que es poden observar a Aroeira 3 augmenta de forma significativa la diversitat humana coneguda. Aquesta etapa de l’evolució haurà sigut, per tant, un procés molt més complex del que fins ara es pensava», sentencia Zilhão.