Obama assegura que EUA haurà arribat a Mart el 2030

El president anuncia que el Govern treballarà amb empreses privades amb aquest objectiu

Imatge de la superfície del planeta vermell. 

Imatge de la superfície del planeta vermell.  / ESA HANDOUT (EFE)

2
Es llegeix en minuts

Sis anys després d’anunciar la seva intenció d’enviar missions tripulades a orbitar al voltant del planeta Mart, Barack Obama ha rellançat els seus plans per fer realitat l’arribada dels humans al planeta vermell. En un article d’opinió publicat a la web de la CNN, el president dels Estats Units ha tornat a fixar la data del 2030 com a objectiu per complir la missió, un projecte en què serà indispensable la participació de l’empresa privada. «Arribar a Mart requerirà la contínua cooperació entre el Govern i els innovadors privats, i anem ben encaminats», ha escrit Obama. El seu optimisme contrasta, no obstant, amb el d’alguns experts, que han acusat la seva Administració de negar a l’exploració espacial els fons necessaris.

Sota la seva presidència, la NASA ha viscut una època de transició. Obama ha prioritzat la investigació sobre el canvi climàtic abans que la de les missions d’exploració i ha obert la porta a les iniciatives aeroespacials publicoprivades. Un exemple d’això són els viatges fins a l’Estació Espacial Internacional que, després de la jubilació del transbordador el 2011, s’han encarregat a les companyies comercials. 

Els pròxims dos anys, segons Obama, estaran a punt per volar regularment a l’Estació Internacional. La cooperació amb el capital privat també es reflecteix en els contractes concedits a sis empreses perquè dissenyin «hàbitats» que facin possible la vida humana a l’espai exterior. Entre aquestes empreses figuren la Blue Origin del fundador d’Amazon, Jeff Bezos, i la Space X, d’Elon Munsk, que fa unes setmanes va anunciar els seus plans per arribar a Mart abans que la NASA.

«Aquestes missions ens ensenyaran com poden viure els humans lluny de la Terra, una cosa que necessitem per al nostre llarg viatge fins a Mart». El planeta vermell està a 56 milions de quilòmetres de la Terra i, segons els experts de la Nasa, es requeririen entre 130 dies i nou mesos per arribar fins allà.

Notícies relacionades

A Obama li queda menys de mig any en el càrrec, però vol que el seu nom quedi als annals com l’impulsor d’un somni de generacions de científics. «Hem fixat un clar objectiu per al pròxim capítol crucial en la història dels EUA a l’espai: enviar humans a Mart per a la dècada del 2030 i fer que tornin sans a la Terra, amb l’ambició última que puguin quedar-s’hi durant prolongats espais de temps». Nombroses veus, no obstant, han posat en dubte que això es pugui aconseguir en les condicions actuals.

L’Oficina de Responsabilitat Governamental ha advertit que serà molt complicat si no augmenten substancialment els fons per a la NASA. El seu antic director, Mike Griffin, va ser més contundent. «La visió que l’Administració té del futur de la nostra nació a l’espai no ofereix somnis, ni visió, ni pla, ni pressupost i ni tan sols remordiments», va dir el febrer passat.