PER CANCERÍGENES

Embotits, salsitxes i béicon, en el punt de mira de l'OMS

Una desena d'autoritats mèdiques sostenen que aquests aliments són més perjudicials que el tabac i l'amiant

També es consideren aliments de risc les carns vermelles

Organització Mundial de la Salut: menjar carns processades com hamburgueses,  salsitxes o béicon podria augmentar la probabilitat de càncer de còlon. / periodico

3
Es llegeix en minuts

Menjar carn processada pot augmentar el risc de càncer de còlon, segons una nova alerta de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), que s'ha fet pública aquest dilluns, després d'un canvi de classificació per part de l'Agència Internacional per a la Investigació sobre el Càncer (IARC), que equipara el risc al del tabac o l'amiant.

L'anunci, que s'ha fet oficial aquest dilluns, es basa en "proves suficients", que han portat la IARC a posar la carn processada, com salsitxes i altres carns processades en la seva llista de grups 1, que ja inclou el tabac, l'amiant i el fum del dièsel.

"Per a un individu, el risc de desenvolupar càncer colorectal, el càncer pel seu consum de carn processada segueix sent petit, però aquest risc augmenta amb la quantitat de carn consumida", ha explicat en un comunicat el doctor Kurt Straif, cap del Programa de Monografies IARC.

L'Agència amb seu a França, i dependent de l'OMS, obre el debat sobre els risc de les dietes que abusen de la carn, i augmentar les crítiques a l'agència després d'incloure fa mesos la carn vermella com un altre producte que augmenta el risc.

LA CARN VERMELLA

La carn vermella, en virtut del qual la IARC inclou carn de vaca, be, bou i porc, va ser classificada com un carcinogen "probable" en la seva llista del grup '2A' que també conté el glifosat, un ingredient actiu en molts herbicides.

Aquesta classificació és més baixa perquè s'han trobat "proves limitades" que causa càncer. "La IARC va trobar vincles principalment amb el càncer d'intestí, però també va observar associacions amb càncer de pàncrees i pròstata", ha assenyalat Straif.

50 GRAMS DIARIS

Les troballes de l'agència van ser analitzades durant una reunió d'experts sanitaris celebrada a França a principis d'aquest mes, i es calcula que menjar diàriament 50 grams de carn processada augmenta el risc de càncer colorectal en un 18%.

La IARC, que ha avaluat el risc d'aquesta carn per primera vegada, ha analitzat uns 800 estudis publicat. En la seva opinió, no es pot comparar el nivell de risc de càncer associat amb productes de la mateixa categoria, per la qual cosa no suggereix que el consum de carn sigui tan perillós com fumar, per exemple.

Des de l'Agència es recorda que en les polítiques sanitàries d'alguns països ja es demana als consumidors que limitin la ingesta de carn vermella i processada, però aquest assessorament sol estar dirigit als consumidors centrant-se en les malalties del cor i l'obesitat.

La preparació de l'informe de la IARC ja ha provocat reaccions enèrgiques de grups de la indústria de la carn, que han advertit que la carn pot formar part d'una dieta equilibrada i que el risc de càncer ha d'establir-se en un context més ampli, avaluant els factors ambientals i d'estil de vida.

MORTS ATRIBUïBLES

La IARC, que no ha realitzat recomanacions polítiques específiques, adverteix que, segons una estimació de la càrrega mundial de la malaltia de la iniciativa 'Global Burden of Disease Project' (GBD)- elaborada per un consorci internacional de més de 1.000 investigadors- el 34.000 morts per càncer a l'any a tot el món podrien atribuir-se a dietes riques en carn processada.

Notícies relacionades

Aquesta dada es pot comparar amb prop d'1 milió de morts per càncer a l'any a tot el món a causa del tabac; 600.000 a l'any a causa del  consum abusiu d'alcohol, i més de 200.000 cada any per la contaminació de l'aire.

Per tant, afegeixen, si es confirma la relació del càncer amb les carns vermelles, les dietes riques en carn vermella podria ser responsable de 50.000 morts a l'any a tot el món, d'acord amb la càrrega mundial de la malaltia del Projecte GBD.

Temes:

OMS Càncer