ANÀLISIS ALARMANTS

Alguns cafès presenten nivells alts de micotoxines

Investigadors de la Universitat de València constaten l'existència de fongs, que poden ser cancerígens i hepatotòxics

1
Es llegeix en minuts

L'anàlisi d'un centenar de cafès que es comercialitzen a Espanya ha confirmat que contenen micotoxines, uns metabòlits tòxics produïts pels fongs, informa Sinc. En cinc de les mostres se superaven els nivells permesos de l'única micotoxina legislada, l'ocratoxina A. Els autors destaquen que els resultats no són alarmants, però recomanen avaluar el risc que suposa per a la població l'exposició a les micotoxines en el cafè, així com revisar els processos de producció per reduir aquests contaminants naturals.

Notícies relacionades

Les micotoxines són una família de compostos produïts per fongs filamentosos, com 'Aspergillus' o 'Fusarium', que poden causar malalties i problemes per a la salut. Investigadors de la Universitat de València han analitzat la seva presència en 103 mostres comercials de cafè recollides en diversos supermercats de la seva ciutat. Els resultats, que ha divulgat la revista 'Food Control', confirmen la presència de fumonisines, aflatoxines, tricotecens i micotoxines emergents en concentracions que oscil·len entre 0,10 i 3.570 micrograms per quilogram (μg/kg). Aquestes substàncies poden arribar a ser cancerígenes, hepatotòxiques i afectar el sistema hormonal i immunològic, però no es pot determinar si els nivells trobats són preocupants perquè en l'actualitat encara no s'ha realitzat l'avaluació del risc per a la població i, per tant, a penes hi ha normativa respecte a aquesta qüestió.

La investigadora també considera necessari "estudiar la influència dels diferents tractaments tecnològics, que s'apliquen en l'elaboració del cafè sobre el contingut de les micotoxines en el producte final, per avaluar l'exposició de la població, així com analitzar els processos de producció i assecat d'aquest producte per evitar o disminuir la contaminació".

Temes:

Càncer