ESTUDI GEOLÒGIC

Els científics localitzen la roca més antiga de la Terra

Els investigadors daten en 4.400 milions d'anys un minúscul fragment trobat a Austràlia

Visió ampliada del fragment de zircó de fa 4.400 milions d’anys trobat a Austràlia. Fa el doble que un cabell.

Visió ampliada del fragment de zircó de fa 4.400 milions d’anys trobat a Austràlia. Fa el doble que un cabell. / NATURE / UNIVERSITY OF WISCONSIN-MADISON

1
Es llegeix en minuts

Un equip de científics han aconseguit datar un fragment de roca de fa uns 4.400 milions d'anys, cosa que constitueix la resta més antiga fins ara a la Terra i, a més, confirma que l'escorça terrestre va començar a consolidar-se tot just 160 milions d'anys després de la formació del planeta.

El fragment és concretament un minúscul zircó, un silicat de zirconi, i va ser localitzat ja fa una dècada a les muntanyes Jack Hills, a l'estat d'Austràlia Occidental. Fa 200 x 400 micres, el doble que un cabell humà.

La investigació, que ha publicat la revista 'Nature Geoscience', ha estat dirigida per John Valley, professor de la Universitat Wisconsin-Madison, als Estats Units. El seu equip ha utilitzat un nou mètode d'anàlisi anomenat tomografia de sonda atòmica per intentar-ne determinar l'edat.

Naixement desconegut

Notícies relacionades

La Terra va néixer fa uns de 4.500 milions d'anys, però el desenvolupament de la seva turbulenta infància és en bona part desconegut pels científics. La troballa, segons els autors, avala la hipòtesi d'una jove Terra freda, un procés primerenc al planeta en què les temperatures eren prou baixes perquè hi hagués oceans d'aigua líquida i potser, no gaire després, vida. "Els zircons mostren que la Terra més antiga era més semblant a la Terra d'avui. No era un lloc inhòspit", afirma Valley.

"Això confirma la nostra visió de com la Terra es va refredar i es va fer habitable --afirma Valley--. També pot ajudar a entendre com es formarien altres planetes habitables".