Ciclisme

La Volta converteix Catalunya en el centre de l’univers ciclista

  • La ronda catalana comença aquest dilluns amb tres arribades en alt (Vallter 2.000, la Molina i el Port de Tortosa) i un cartell de figures encapçalat per Evenepoel, Roglic, Landa i Bernal.

  • Hi haurà set etapes, fins diumenge dia 26 a Barcelona, en una carrera que arribarà a 190 països gràcies a la televisió.

La Volta converteix Catalunya en el centre de l’univers ciclista

LA VOLTA

3
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

La Volta es vesteix a partir d’aquest dilluns amb un mallot d’escalador. Però amb muntanyes de debò, les de tota la vida, allunyades dels repetjons, murs i pujades gairebé reservades a cabres salvatges que tant entusiasmen en aquests temps moderns de ciclisme i que han decidit les classificacions generals de carreres com la Tirrè-Adriàtic, la Volta a Andalusia i el Gran Camiño.

La ronda catalana, la tercera carrera per etapes més antiga del planeta, va ser creada el 1911, vuit anys després de néixer el Tour i dues primaveres més jove que el Giro, s’ha posat per fi aquesta careta escaladora que, en part, havia abandonat aquestes últimes edicions en les quals el guió sempre era el mateix: dues etapes pirinenques a meitat de setmana i després tres de més o menys senzilles fins a arribar a Montjuïc per liquidar el recorregut i proclamar el vencedor. «Teníem l’oferta per anar a les Terres de l’Ebre i vam voler que la visita fos amb una pujada al Port, a prop de Tortosa, sense penalitzar el Pirineu. Per això, aquest any hi ha tres arribades en alt», explica Rubèn Peris, màxim responsable d’una carrera que forma part del menú de competició apadrinat, precisament, per l’organització del Tour.

En efecte, Vallter 2.000, la Molina i el Port, el divendres de Volta, seran etapes de viva muntanya on els escaladors tindran terreny per desencallar els músculs, més enllà de pujar cargolant-se per carrers de pobles costeruts i moltes vegades empedrats. «Com a president de la Volta no m’atreveixo a enumerar-ne una de les tres com l’etapa reina de la carrera», afegeix Peris. No obstant, el Port de Tortosa per ser l’últim i el més costerut de les tres muntanyes s’emporta el premi i la medalla com a jornada reina de l’edició 2023 de la ronda catalana.

I de nou, la prova ha sigut afortunada amb una participació luxosa encapçalada pel campió del món, Remco Evenepoel, guanyador també de la Vuelta 2022, i que es resisteix aquesta temporada a enfrontar-se cara a cara amb Tadej Pogacar, absent de la carrera, però amb el seu afany de conèixer any a any noves carreres –i incorporar-les al seu botí– té molts números per visitar Catalunya l’any que ve.

En canvi, sí que hi serà Primoz Roglic, en la seva segona ronda per etapes de l’any, que arriba a Catalunya després de guanyar una Tirrè-Adriàtic amb poca muntanya de debò i molts murs a l’escenari. Precisament, la falta de pujada real va impedir rendir més enllà d’un setè lloc Mikel Landa, en una forma exquisida des de principis d’any, en una temporada en què el ciclista alabès torna a posar la mirada i la diana a destacar en la classificació general del Tour.

Notícies relacionades

Catalunya també serà el territori escollit per Egan Bernal per afrontar la seva primera carrera per etapes World Tour (la màxima categoria del ciclisme) després del greu accident, que gairebé li va costar la vida, el gener de l’any passat. Si ve a Catalunya, afirmen a Colòmbia, és perquè està bé i motivat per donar baralla, en un Ineos que enrola a la Volta Geraint Thomas, guanyador del Tour 2018.

Així doncs, amb arribada també a Sant Feliu de Guíxols (mitja muntanya), Sabadell (esprint massiu a la vista) i Molins de Rei (on l’alcalde, Xavi Paz, cicloturista d’afició, ha muntat un tremend ‘parany’ a un quilòmetre de la meta) acompanyen Vallter 2.000, la Molina, el Port i Barcelona durant una setmana en què la Volta i Catalunya es convertiran en el centre del planeta ciclista gràcies a una retransmissió televisiva (Teledeporte, Eurosport i Esport3) que arribarà a 190 països.