Projecte de futur

Barcelona presenta la candidatura per acollir la gran sortida del Tour

  • Jaume Collboni es reuneix amb Christian Prudhomme per comunicar-li l’interès de la capital catalana per acollir l’inici de la ronda francesa en una data que encara s’ha de determinar.

  • La intenció municipal seria que l’inici de la prova fos a la pròxima legislatura tot i que la primera data lliure no arriba fins al 2026.

Barcelona presenta la candidatura per acollir la gran sortida del Tour

AJUNTAMENT DE BARCELONA

2
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

Barcelona ha presentat aquest dimecres la candidatura per acollir la gran sortida del Tour de França. Ha sigut una presa de contacte. La reunió ha tingut lloc a l’ajuntament de la capital catalana i ha estat presidida per Jaume Collboni, primer tinent d’alcalde i responsable màxim de la temàtica esportiva de la ciutat, i per Christian Prudhomme, director general de la ronda francesa.

L’ajuntament ha fet saber a Prudhomme la predisposició a acollir l’inici de la carrera en una data que encara s’ha de determinar, tot i que la intenció municipal seria acollir-lo dins del període de la pròxima legislatura. A la reunió també hi han assistit Javier Guillén, director de la Vuelta, Rubèn Peris, president de la Volta a Catalunya, i David Escudé, regidor d’esports de l’Ajuntament de Barcelona.

El compromís del 2014

En principi la sortida de Barcelona no podria ser abans del 2026, perquè ja està compromès l’inici de la carrera el 2024, a la ciutat de Florència, i el 2025 el Tour haurà de partir de França, ja que serien tres edicions seguides en què se sortiria lluny de les fronteres del país; l’any passat, a Copenhaguen, i aquest, a Bilbao.

Barcelona ja tenia el compromís del Tour perquè el 2014 la prova comencés a la capital catalana. Pere Alcober, antic regidor d’esports, va deixar l’acord a falta de la firma el 2010, a Rotterdam, on va començar la carrera, un any després de l’arribada de la prova a Montjuïc, que va ser un èxit de públic.

El desacord

Prudhomme, fins i tot, va efectuar un acte amb la premsa a l’ajuntament acompanyat per Jordi Hereu, que era l’alcalde en aquella època. Tanmateix, el PSC va perdre les eleccions i l’equip de Xavier Trias es va desentendre del projecte, fins al punt que la responsable d’esports del consistori, Maria Teresa Fandós, es va presentar amb gairebé una hora de retard a un àpat oficial amb Prudhomme que se celebrava en un famós restaurant de la Barceloneta.

Per això, aquest dimecres l’ajuntament ha volgut llimar asprors amb Prudhomme, a l’hora que ha deixat en mans de la prova la concessió de l’any de la sortida dins de la nova política municipal per intentar acollir el màxim nombre d’esdeveniments esportius de nivell internacional; aquest any, la sortida de la Vuelta, i el 2024, la Copa Amèrica.

Reunió exitosa

Notícies relacionades

La trobada s’ha fet aprofitant la presència a Barcelona de Prudhomme, que dimarts a la tarda va assistir a l’acte oficial de presentació de la Vuelta 2023, que va tenir lloc al Palau de la Música. El Tour és el propietari de la Vuelta i la Volta també figura entre les carreres que estan sota la batuta de la ronda francesa.

Segons persones coneixedores de la trobada, la reunió ha sigut un èxit, de manera que el Tour ja inclou Barcelona entre les candidates a acollir la gran sortida en la primera data disponible. El Grand Départ, com es coneix en termes ciclistes, suposa gairebé una setmana de presència de la carrera a la ciutat escollida i almenys dues etapes, a part de l’acte oficial de presentació de la prova.