La pròxima ronda espanyola

La Vuelta serà la més catalana de la història

  • Per primera vegada la carrera sortirà de Barcelona, cosa que serà un fet històric que servirà per realçar el paper de Catalunya en la prova.

  • «És la sortida de la història de la Vuelta més important de les últimes dècades», va realçar ahir Javier Guillén, director de la ronda, en la presentació oficial del recorregut del 2023 al Palau de la Música.

La Vuelta serà la més catalana de la història

LA VUELTA

3
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

Poder ser la capital del món de l’esport durant un cap de setmana no està a l’abast de moltes ciutats i Barcelona tindrà aquesta oportunitat, el dissabte i el diumenge 26 i 27 d’agost, a l’acollir la gran sortida de la Vuelta 2023 i el final de la segona etapa, el recorregut de la qual ha sigut presentat aquest dimarts al Palau de la Música. «És la sortida de la història de la Vuelta més important de les últimes dècades», va afirmar ahir Javier Guillén, director de la ronda espanyola.

No hi podia haver cap altre lloc més ben preparat que el Palau de la Música per revelar el recorregut d’una ronda espanyola que vibra en salut, ‘artistes’, beneficis i impacte mediàtic. I així és des que el Tour la va acollir com a filla adoptiva i la va dotar de l’empenta necessària per ser aquesta ronda de tres setmanes on volen anar tots els corredors, lluny de la penitència que suposava haver de disputar-la per força a finals del segle passat.

PER AL MAPA D’ESPANYA

Encara és aviat per definir el cartell de protagonistes, però sí per observar el mapa de la carrera i descobrir que serà dura com un dia sense pa, amb tres etapes reines, perquè amb una no n’hi havia suficient (Tourmalet, Larra-Belagua i Angliru), 10 arribades en alt, 14 ports de primera categoria i tres de categoria especial, només dues contrarellotges (la d’equips que es viurà a Barcelona i 25 quilòmetres individuals per Valladolid). I sense oblidar el final de festa, per la serra de Guadarrama, amb 10 ports de tercera categoria.

«Sobretot serà una mini Vuelta per Catalunya, amb quatre etapes, la tercera compartida amb Andorra, en les quals hi haurà contrarellotge, muntanya i fins i tot un esprint a Tarragona», va afegir Guillén. Seran 485,5 quilòmetres, si no s’hi inclou el pas andorrà amb pujades a Ordino i Arinsal, amb diversos homenatges relacionats amb la història catalana i de l’esport en general.

«En la segona etapa, Mataró-Barcelona, hem volgut recordar que aquestes dues ciutats van quedar entrellaçades al segle XIX amb el primer ferrocarril construït a Espanya i aquesta mateixa jornada acabarem a Montjuïc per destacar l’aportació esportiva d’aquesta muntanya», va dir Guillén.

Però la segona etapa té, a més, un altre apartat relacionat amb els Jocs Olímpics. «Perquè des de Mataró va sortir el 1992 la marató més important de la història de la ciutat per acabar a l’Estadi Olímpic –a les portes del recinte s’instal·larà la meta– i repartir les medalles olímpiques», ressalta David Escudé, regidor d’esports de l’Ajuntament de Barcelona.

El mar, el modernisme, els records de 1992 i els barris de la ciutat protagonitzaran el 26 d’agost un espectacle de bicis gratuït per al públic. Seran els pilars de la contrarellotge urbana que servirà com a part de la ronda espanyola. «Barcelona es convertirà en la capital del món de l’esport amb un esdeveniment de primer nivell, que no serà l’últim (el 2024 arriba la Copa Amèrica) i que servirà per tornar a recol·locar la ciutat com a referent de l’esport internacional», va comentar Escudé.

Notícies relacionades

Per no treure gens ni mica de protagonisme a la carrera, el Barça, que disputarà els partits de la temporada vinent a l’Estadi Olímpic per les obres del Camp Nou, s’ha compromès a jugar aquella jornada de Lliga com a equip visitant lluny de la capital catalana. Montjuïc estarà entregada totalment al ciclisme, igual com la resta de la ciutat. «Sortir de Barcelona és un somni i un privilegi perquè ens servirà per reivindicar la carrera en una de les ciutats més importants del món», va afirmar Guillén. I destaca: «Sortirem intensament i mostrarem Barcelona al món, des del mar, passant pels seus millors monuments des del cor de la ciutat».

Serà un record que s’emportaran els ciclistes per quan en la quarta etapa es desplacin a la petita, bellíssima i històrica ciutat de Morella, a Castelló, per anar baixant a poc a poc fins a Cartagena, el més al sud que aniran els corredors, abans de començar un llarg ascens peninsular que finalitzarà en la històrica visita al Tourmalet divendres 8 de setembre.