la ronda italiana

El Giro d’Itàlia 2021 entra en l’hora Evenepoel

  • El prodigi belga, amb permís de Bernal, pot vestir-se aquest diumenge de líder en la primera etapa d’alta muntanya del Giro.

  • Les figures van aparcar aquest dissabte la lluita per la general i van consentir una fuga en la qual va triomfar el ciclista francès del Cofidis, Victor Lafay.

El Giro d’Itàlia 2021 entra en l’hora Evenepoel
3
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

L’11 de maig de 1965, a poques setmanes de complir 21 anys, l’edat amb què Remco Evenepoel corre el Giro, Eddy Merckx va aconseguir la primera de les 624 victòries que va sumar al llarg d’una època victoriosa que el va anomenar ‘El Caníbal’ i es va convertir en el més gran corredor de tota la història ciclista. Des de la retirada de Merckx, l’1 de maig de 1978, sense oblidar Lucien van Impe, Bèlgica no tenia un corredor per pensar a dominar una època, com l’actual, sempre amb el permís de Tadej Pogacar.

Evenepoel és el segon classificat d’un Giro que aquest dissabte es va donar un respir, malgrat la duresa del terreny, per autoritzar l’arribada a meta de la fuga diària on va triomfar, després d’atacar la resta d’escapats, el francès de l’equip Cofidis, Victor Lafay. I Evenepoel és el corredor que aquest diumenge pot agafar la ‘maglia rosa’ que porta posada amb certa sensació de préstec l’hongarès Attila Valter.

Es reuneixen tots els al·licients perquè aquest diumenge sigui la primera jornada de certa transcendència; arribada en alt amb duresa, ascens a meta que inclou un tram de 1.600 metres sense asfaltar, ports previs i fins i tot certa sensació de fred, si no canvia el temps a Itàlia, una cosa que encara millora el rendiment d’un xicotàs del nord d’Europa com és Evenepoel.

21 anys té i és a només 11 segons de liderar la general, tot i que amb un altre fenomen de la bicicleta, Egan Bernal, enganxat gairebé a la seva roda i a tan sols sis segons de distància, rendeix que qualsevol dels dos pot posar potes enlaire en els cims dels Abruços.

Evenepoel va complir 21 anys al gener i a tan tendra edat ja ha aconseguit guanyar les voltes a Bèlgica, San Juan, Algarve, Burgos i Polònia, al marge d’haver sigut campió d’Europa de contrarellotge i vencedor de la Clàssica de Sant Sebastià 2019.

Marc Soler molt atent

Però fins a l’etapa d’aquest dissabte, protegit en la intimitat del pilot, sense preocupar-se de la fuga nostra de cada dia, pendent dels inexistents moviments de l’Ineos de Bernal, respirant el mateix aire de Marc Soler, un altre tràmit complert pel català amb molta concentració, Evenepoel mai havia traspasssat la línia dels vuit dies de competició, tant en les carreres que va guanyar com a les que va anar a rodar, que realment van ser poquíssimes.

I de la seva resposta a partir d’ara només queda el dubte de saber si el desgast li passarà factura, perquè de la seva gravíssima lesió producte de l’horrorosa caiguda que va tenir l’agost passat al precipitar-se al buit i caure per un pont, sembla totalment recuperat.

Però si a Pogacar l’edat no el va penalitzar a l’acabar tercer i guanyar tres etapes de la Vuelta 2019, amb els mateixos anys que Evenepoel, la perla belga no hauria de portar cap altra destinació, tenint en compte també que Bernal, el seu gran contrincant, tampoc es va ensorrar quan va debutar com a gregari de Geraint Thomas i Chris Froome al Tour del 2018 amb 21 anys per guanyar-lo l’any següent ja amb els galons de l’Ineos.

El passat amb el futbol

Evenepoel és un portent en tots els aspectes. A Itàlia no s’ha precipitat fins ara, perquè més valia que en etapes com la d’aquest dissabte el desgast el portés el Groupama de Valter que el Deceuninck, el seu equip.

Notícies relacionades

Fa uns anys prometia triomfar amb la pilota als peus després de passar per les pedreres del PSV Eindhoven, l’Anderlecht i ser internacional als equips de futbol formatius de Bèlgica. Es va perdre un futbolista però es va guanyar un gran ciclista que pot triomfar en el Giro 2021.