05 d’abr 2020

Anar al contingut

Patrocina:

del 23 al 29 de març

La Volta del centenari serà exigent i icònica

La prova aposta per la muntanya, la contrarellotge i paratges com el Canal Olímpic, Montserrat, el Circuit de Catalunya i Montjuïc

Sergi López-Egea

La Volta del centenari serà exigent i icònica

JOSEP LAGO

Cent edicions són moltes i és una xifra que no pot passar desapercebuda. Per això, la Volta a Catalunya, presentada aquest dijous a Barcelona, i que es disputa del 23 al 29 de març, ha volgut innovar i apostar per un recorregut alhora exigent i icònic que passarà, sortirà o arribarà a alguns dels racons més vinculats a l’esport i les tradicions catalanes com la muntanya de Montserrat, el Canal Olímpic de Castelldefels, el Circuit de Catalunya o l’habitual baixada de teló amb sis ascensions a Montjuïc per tancar una prova que tindrà en el seu cartell, entre d’altres, el guanyador del 2019, el ciclista colombià Miguel Ángel ‘Superman’ LópezAlejandro ValverdeMarc SolerNairo Quintana i, presumiblement, Chris Froome.

Com a dada significativa hi figura la recuperació d’una contrarellotge individual, de 21 quilòmetres, el segon dia –la prova s’inicia a Calella– amb arribada i sortida a Banyoles. Al voltant del famós estany, els corredors lluitaran per marcar una diferència que pot ser important, però no decisiva, de cara a la doble cita muntanyosa, al Pirineu, sempre que la neu, enemistada tantes vegades amb la ronda catalana, no posi en dificultats els corredors. S’ascendeix, al tercer dia de carrera, Vallter 2.000, el sostre de la Volta, amb 2.150 metres d’altitud. I l’endemà (dijous, 26 de març) s’afronta l’etapa reina, que acabarà en una altra cim, Port Ainé (1.970 metres) després de passar per la collada de Toses i el Cantó.

El traçat final

La carrera en bona mesura hauria de quedar decidida en aquesta etapa, tot i que sempre s’ha d’estar pendent dels ensurts, les sorpreses, les badades o les ofensives a la desesperada –una cosa inhabitual però no estranya– en les tres etapes finals. Divendres, 28 de març, s’arribarà a Manresa després de pujar a Montserrat; dissabte, 29 de març, un traçat irregular i complicat els conduirà fins a Mataró, abans de la festa final de Barcelona, que no sol ser l’etapa del brindis i les fotos, comuna en proves com el Tour o la Vuelta, sinó una constant d’atacs a les pujades de Montjuïc.

Cent edicions converteixen la Volta en la tercera ronda per etapes més antiga del planeta ciclista, només superada pel Tour i pel Giro. La Volta és més antiga que la Vuelta i des que ASO, organitzadora de la ronda francesa i de tantes i tantes proves ciclistes, la va acollir en el seu si, la ronda catalana respira una certa tranquil·litat, amb més recursos, amb una mica d’aire gràcies a patrocinadors que fa anys s’havien oblidat de la carrera, i amb ciclistes que, al contrari del que passava en altres dècades, venen a deixar-s’hi la pell, perquè ara les grans figures s’exigeixen i lluiten per les victòries en les carreres prèvies al Tour, per exemple, i no només es conformen amb fer un viatge ciclista com si fos un entrenament amb un dorsal a l’esquena.