la ronda espanyola

Valverde és el més gran

El del jersei de l'arc de Sant Martí triomfa al cim del Mas de la Costa i se situa tercer de la Vuelta després d'aconseguir la 12a victòria en la carrera

Team Movistar rider Spain’s Alejandro Valverde crosses the finish line and wins the seventh stage of the 2019 La Vuelta cycling tour of Spain, a 183, 2 km race from Onda to Mas de la Costa  on August 30, 2019 in Mas de la Costa. (Photo by JOSE JORDAN / AFP)

Team Movistar rider Spain’s Alejandro Valverde crosses the finish line and wins the seventh stage of the 2019 La Vuelta cycling tour of Spain, a 183, 2 km race from Onda to Mas de la Costa on August 30, 2019 in Mas de la Costa. (Photo by JOSE JORDAN / AFP) / JOSE JORDAN (AFP)

2
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

"Que tinc 40 anys", repetia amb la veu entretallada al cim del criminal Mas de la Costa. Li faltava la respiració, però no només a ell, a Alejandro Valverde, sinó a tothom. Victoria èpica, meravellosa, triomf per engrandir encara més el palmarès d'un ciclista que no és només irrepetible sinó una llegenda viva, el més gran dels corredors que estan en actiu.

Repeteix, diu fins a la sacietat, que ell no corre la Vuelta per guanyar-la, que per a això n'hi ha d'altres, per exemple, el fortíssim Primoz Roglic. Però és que el tenim allà, allà on ha estat sempre, al cim, a la baralla i gairebé es podria dir des que es va inventar el ciclisme. El tenim tercer de la general i guanyador d'una etapa amb grapa i complicada, molt abans que es presentés l'assassina pujada al Mas de la Costa, on els ciclistes creuaven la meta un a un i on era millor ascendir en tractor que en bici.

El millor Valverde continua en actiu. És el que aixeca passions a la Vuelta. El que tira una ampolleta buida a falta de 2.100 metres per al cim i gairebé hi ha cops per recollir-la. És el que té  Nairo Quintana, fidel i company, fent-li la pujada perfecta al Mas de la Costa, amb el quartet que d'aquí a Madrid es jugarà la victòria: per ordre en la general, 'Superman' LópezRoglicValverde i Quintana.

El millor Valverde es el que troba la perfecta col·laboració de Quintana, l'aliança idònia. "Jo estrenyia perquè ell rematés".  Cada metre de pujada que superaba Valverde l'acostava a la victòria. Escoltava els crits d'alè quan s'endarreria a la quarta plaça del quartet. Però només era una estratègia perquè veia que Nairo li controlava la situació. "Em regulava el ritme perquè no se n'anessin ni 'Superman' ni Roglic. Si arribàvem els quatre junts sabia que era el més ràpid".

Com a la Fletxa Valona

I així va ser. Espero els 100 últims metres, com si el mur d'Huy que decideix la Fletxa Valona que ha guanyat cinc vegades s'hagués traslladat a Castelló. Llnça l'esprint. 'Superman', més humà, i Nairo amb la satisfacció de la feina ben feta, no el poden seguir i Roglic només pot creuar la meta a roda del campió del món que s'anota la seva 12a victòria a la Vuelta.

Notícies relacionades

"Tinc gairebé 40 anys i continuo sent allà. Em sorprenc a mi mateix”, repeteix feliç a la meta. ¿I si guanya la Vuelta? . "Seria al·lucinant", respon Valverde. Fals. Seria la superal·lucinant, la del campió del món que continua sent allà i que aquest dissabte entrarà a Catalunya amb les opcions senceres, amb Montserrat esperant el pilot de la Vuelta i amb les muntanyes d'Andorra a l'horitzó, la cita dominical, un altre escenari perquè tornin a actuar les quatre estrelles de la ronda, dos colombians, un eslovè i l'inesgotable campió del món. La festa continua i  Valverde dirigeix l'orquestra. ¿Què més es pot demanar? 

Totes les classificacions a la pàgina oficial de la Vuelta.