enigma a Flandes

L'esperit del Tarangu i un sopar de musclos amb Van Impe

Un llibre que apareix després del Tour explica la trobada del campió belga amb un misteriós personatge que va dir que era Fuente 7 anys després de la mort del ciclista asturià

segea49005950 deportes  belgian cyclist lucien van impe rides past support190710085201

segea49005950 deportes belgian cyclist lucien van impe rides past support190710085201

2
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea

Lucien van Impe, de 72 anys, i José Manuel Fuente, el Tarangu, mort el 1996, van ser contemporanis als 70 quan tots dos es van convertir en dos dels millors escaladors del món, tot i que rendits al poder d’Eddy Merckx i també de Luis OcañaVan impe  va guanyar el Tour del 1976, Fuente va ser tercer en el del 1973, va guanyar les Vueltas del 1972 i 1974, i va ser segon en el Giro del 72.

Els aficionats flamencs al ciclisme ja esperen el llançament a les llibreries d’un llibre de suggeridor títol que apareix a finals de mes, just quan s’acabi aquesta ronda francesa. ‘L’home que va morir (va demanar el compte, va menjar musclos i després va desaparèixer), el Tarangu’, obra del periodista belga Filip Osselaer.

La trucada més estranya

Ossalaer ha anat rere la pista d’un misteriós personatge que el 2003, als set anys de la mort de Fuente, va trucar a casa del campió belga, s’hi va posar la seva dona i en una complicada barreja d’idiomes els va dir que estava per Flandes i que la nit següent els convidava a sopar musclos en un conegut restaurant de la zona. “Però si Fuente va morir fa uns anys”, va exclamar Van Impe, però va poder més la curiositat i es va presentar al sopar.

Allà es va trobar amb una parella, un home de la seva mateixa edat, amb barba, i una noia belga, anomenada Lola, que va fer de traductora durant el sopar. Van Impe no es creia el que estava passant. El misteriós home, clavat a Fuente segons el seu testimoni, li explicava anècdotes de carrera que només ells dos coneixien. Per educació, Van Impe no va dir res de la mort del Tarangu. Va escoltar al·lucinat les històries. L’home va pagar els musclos, la beguda i va desaparèixer.

Nou contacte

Es van fer una foto i el misteriós personatge va abaixar la cara perquè no se’l reconegués. Van Impe va explicar la història a la premsa i durant mesos l’enigma va ocupar les pàgines dels diaris. Fa un any, el misteriós Fuente es va posar una altra vegada en contacte amb Van Impe, però aquest va rebutjar la invitació perquè després de la primera trobada va ser el centre de les burles en alguns llocs de Bèlgica.

No obstant, Osselaer, biògraf de Van Impe, va posar fil a l’agulla. El vell campió recordava que li havia dit que vivia a Benidorm, que havia volgut desaparèixer i que duia una nova vida.

La resolució sense aclarir

Notícies relacionades

El periodista no ha explicat res de com ha resolt aquest misteri. Només ha explicat que ha viatjat a Alacant i també a Astúries, on s’ha entrevistat amb la vídua del veritable Fuente. ¿Com podia conèixer detalls esportius que eren personals de Van Impe i explicar històries que només ells dos coneixien? ¿Qui és aquesta persona?

Van Impe durant molts anys va lluitar contra la idea que l’envaïa. “Ha de ser ell. No pot ser cap altre”, malgrat haver mort uns anys abans. A finals de mes tot quedarà resolt i es descobrirà la identitat de tan misteriós personatge i la història d’un sopar que fa 16 anys que turmenta el guanyador del Tour de 1976.