LA VUELTA ESPANYOLA

Simon Yates pren el comandament de la Vuelta a Espanya entre els nervis de Nairo Quintana

El ciclista colombià es va precipitar en el seu atac pujant Les Praeres un dia afable de Valverde i Mas

segea44949760 mitchelton scott s british cyclist simon yates races towards180908180355

segea44949760 mitchelton scott s british cyclist simon yates races towards180908180355 / MIGUEL RIOPA

3
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

¡Ai! Els nervis. Mals consellers. De vegades cal comptar fins a tres. O mossegar-se la llengua. O calcular les pedalades. Nairo Quintana, sempre amb permís deSimon Yates, el nou líder avança a la Vuelta amb el geni de fa dos anys, quan es va imposar a la carrera. És unQuintana que corre sempre, fins i tot moltes vegades estant millor el company, ambAlejandro Valverdeal seu costat. És un Valverdeque ja ha deixat clar que no pensa en el Mundial. Només en Madrid. I que, després del pas per Les Praeres, territori asturià, meta de la 14a etapa, continua sent als llocs d’honor; ni més ni menys que segon i que, possiblement, sense la precipitació citada, podia haver aconseguit el triomf en un port, més ben dit, més que un tros de port, el següent...

La Vuelta, també, va camí de convertir-se en un duel entre colombians. I, en aquest apartat, només en pot quedar un. Quintanano vol que‘Superman’ Lópezel superi i, per descomptat, desitja estar sempre per davant de , potser el menys fi a les costes però, sens dubte, el millor contra el cronòmetre –i no s’ha d’oblidar que dimarts hi ha una contrarellotge a Torrelavega–. És molt país. Hi ha molta passió, debat i seguidors que s’inclinen més per un que per l’altre. Una derrota pot ser letal. IQuintana, el més premiat, l’únic del trio colombià que coneix l’aroma d’haver guanyat la Vuelta i el Giro, no pot permetre una derrota, tot i que obtingui el premi del podi, contra els seus dos adversaris.

Arribava Les Praeres, una pujada infernal de quatre quilòmetres, cadascun pitjor que l’anterior, i els últims mil en un terreny que ni era asfalt, ni era terra, però gens recomanable per batallar allà amb una bici de carretera. Era una pujada per anar atent, sense precipitar-se, tal com va ferYates, guardant forces, perquè el mínim error condemnava el fracàs. Steven Kruijswijk, potser el ciclista amb el nom més complicat de pronunciar i escriure, va voler ser massa valent. Però els cementiris, també els ciclistes, estan plens de creus de valents. Valverde, més calculador, sabedor que podia neutralitzar el corredor holandès, va preferir superar la fase inicial a roda del seu company equatoriàRichard CarapazQuintana, d’altra banda, pujava vigilant. ¿Però a qui? ¿A Yates? ¿A ‘Superman’? Aquest era el dilema.

¿Qui mana?

L’ascensió a Les Praeres es va enfocar, per part del Movistar, sense deixar realment clar qui era el cap de files. ¿Valverde, que tenia un marc excepcional per guanyar l’etapa i posar-se líder ambJesús Herrada, del Cofidis, despenjat des de molts quilòmetres abans? ¿Quintana, que pot guanyar la Vuelta, però que per això havia de ser més cerebral?

La pujada semblava controlada per un Valverde que, sorprenentment, no la coneixia. I va ser, llavors quan es va moure Quintana, quan ‘Superman’, va sortir al seu marcatge. Quan Yates es va quedar quiet –quedava molt– i quan un jove mallorquí de 23 anys, un diamant en brut, Enric Mas, pujava amb els millors, sense arrugar-se i, a sobre, tal com va reconèixer, “disfrutant de la pujada, de les costes i fins i tot dels meus amics, que vaig veure a meitat de l’ascens”.

Massa vigilància

Els dos corredors colombians es vigilaven massa; a l’enemic, tot i que sigui del teu país, ni aigua. I per darrere,Valverdehavia de ser caut, no es podia moure, no podia realitzar cap acció perquè perjudicavaQuintana. “Potser se m’ha escapat la victòria. Quintanaha fet el que ha pogut”, va afirmar el murcià.

Notícies relacionades

Nairova pagar l’esforç. Van ser uns quants segons. Però va arribar a la meta per darrere deYates, ,Valverdei fins i tot . I va traspassar la línia d’arribada amb el dubte de saber si els seus moviments no van privarValverded’un tercer triomf a la Vuelta.

Totes les classificacions a lapàgina oficial de la Vuelta.