LA VUELTA ESPANYOLA

Una greu caiguda colpeja el cor de la Vuelta a Espanya

El ciclista italià Petilli perd el coneixement després d'impactar contra l'asfalt en una etapa que guanya el seu compatriota Viviani a l'esprint

segea44899532 italian cyclist quick   step floors  team elia viviani  cent180904185816

segea44899532 italian cyclist quick step floors team elia viviani cent180904185816 / Alvaro Barrientos

3
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

Alejandro Valverde ni se’n va assabentar. Ell anava a la part davantera del pilot quan faltaven només 41 quilòmetres per arribar a Bermillo de Sayago, un poble de Zamora que la Vuelta va situar al mapa d’Espanya. Simone Petilli, un ciclista italià de 25 anys que corre al conjunt patrocinat pels Emirats Àrabs, va impactar amb la cara a l’asfalt, va perdre el coneixement i va haver de ser intubat per Mikel Martínez, un dels metges que viatjava a la cua del grup.

Tampoc va saber res de l’accident Simon Yates, el líder, ni Elia Viviani, el vencedor de la desena etapa, que en aquell temps ja havia d’estar pendent dels seus companys, per no perdre posicions que després no pogués recuperar. Va passar tan ràpid que cap dels líders en va saber res. Valverde, per exemple, va ser informat de la caiguda quan baixava del podi després de rebre el mallot blanc de la classificació combinada. En aquells instants, Petilli ja havia arribat a l’hospital de Zamora, el més proper, en una de les ambulàncies de la carrera. Allà va recuperar el coneixement, segons van explicar els metges de la Vuelta, a la meta. 

¿Què va passar? ¿Per què va caure? Va poder ser una badada, normalment els que circulen en les posicions més retardades del pilot van més relaxats en la fase final de l’etapa. Són corredors que no s’hi juguen res, que ja han treballat per als seus líders a la part inicial de la carrera, i que només proven de no despenjar-se per arribar amb el pilot, a rebuf, amb menys esforç. En la mateixa caiguda es va veure embolicat el ciclista belga del Lotto Jelle Wallays, qui va comentar després de creuar la línia de meta als periodistes belgues, que tot va ser molt estrany. “Anava com endormiscat abans de caure”, va explicar.

Van ser moments d’angoixa, en una Vuelta que fins aquest dilluns només havia patit dos abandonaments, el de l’holandès del Katusha, Mauritz Lammertink, per problemes estomacals, i el de Dan Martin, a la jornada de descans. En aquest cas perquè la seva dona està embarassada de bessones, a Andorra, i fa diversos dies que no es trobava massa bé. El corredor irlandès va demanar permís al seu equip, precisament l’Emirates, per deixar la Vuelta i estar amb la seva dona, ja que el part es pot avançar en qualsevol moment.

Suposada tranquil·litat

La retirada de Petilli ha sigut l’única que s’ha produït en competició. “Portàvem una Vuelta molt tranquil·la, afortunadament, fins ara, sense caigudes greus. No hi havia hagut cap evacuació, ni fractures. El meu company Mikel Martínez va ser qui el va atendre ja que pràcticament va caure davant del seu cotxe”, va indicar el metge José Luis Blázquez, que també anava en carrera.

Notícies relacionades

Era una etapa de suposada tranquil·litat, en la qual els equips amb aspirants a una victòria en l’esprint feien torns en el maneig del pilot, unes vegades el Bora per Peter Sagan (nou jersei verd de la Vuelta), d’altres el Quick Step per Viviani i diverses vegades el Cofidis, que confiava en un segon triomf de Nacer Bouhanni. Es va controlar a la fuga del dia, protagonitzada principalment per Jesús Ezquerra, corredor del Burgos-BH. Pràcticament era un dia d’entrenament amb dorsal, amb temps desitjable, lluny de la calor asfixiant d’Andalusia i Castella la Manxa. I, de sobte, va arribar l’ensurt, la caiguda, l’alarma que va sonar al cor de la Vuelta.

Totes les classificacions a lapàgina oficial de la Vuelta.