LA RONDA FRANCESA

Tour de França: El Movistar salva la vida a l'escorxador de la llamborda

Només la caiguda de Landa, sense greus conseqüències i només 7 segons de pèrdua, enterboleix una actuació magistral del conjunt espanyol a la transcendental etapa de Roubaix

segea44323790 cycling   tour de france   the 156 5 km stage 9 from arras c180715172642

segea44323790 cycling tour de france the 156 5 km stage 9 from arras c180715172642 / BENOIT TESSIER

3
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

Mikel Landa es va salvar per la campana. Alejandro Valverde fins i tot va intentar escapar-se per lluitar per l’etapa. Nairo Quintana es va comportar com si tota la vida hagués entrenat sobre imaginàries llambordes colombianes. El Movistar, l’equip espanyol del Tour, va firmar una actuació magistral en la complicadíssima i perillosíssima etapa de les pedres, d’un ‘Infern del Nord’ de què va sortir airós, reeixit i, tot i que el ciclista basc presenta macadures a tota la zona dreta del cos, llestos i disposats a lluitar pel jersei groc.

La fortuna va voler que només es produís una caiguda greu –i va ser molt abans de començar el suposat escorxador de les llambordes–. Va passar amb tot just 7 quilòmetres d’etapa i de forma tonta. Richie Porte, el segon diumenge de Tour, com va ocórrer fa un any, se’n va anar a terra i en comptes de creuar la meta, com va fer victoriós John Degenkolb, va acabar a l’hospital. Una altra vegada adeu al somni de guanyar un Tour, com si una maledicció el perseguís cada any a França.

Sense alterar-se

I, no obstant, el Movistar no es va alterar. Valverde se sentia còmode, com que és a la cinquena plaça d’una de general que encara comanda Greg van Avermaet. És el primer dels grans favorits, un dia en què tots, a excepció del retirat Porte i de Rigo Urán, que es va deixar 1.28 minuts, van sortir més o menys airosos per deixar clar que el Tour es jugarà a la muntanya, com ha de ser, com sempre hauria de passar. La muntanya comença aquest dimarts després de la jornada de descans d’aquest dilluns, a Annecy, amb 763 quilòmetres de trasllat; des de les llambordes a les verdes valls alpines i els seus llacs.

Lampaert, Van Avermaet i Degenkolg, escapats, abans de jugar-se la victòria a Roubaix / jeff pachoud (AP)

Tot transcorria espectacular. Se superaven els primers trams com si hi hagués una treva al grup. Fins que Chris Froome es va posar nerviós i va manar actuar als seus. De sobte, amb la pols que ho enterbolia tot, l’Sky va ordenar el xafarranxo de combat. ¿I que va veure Froome quan va girar el cap per comprovar els danys? Va veure Valverde,Landa iQuintana que no s’havien despenjat, que continuaven atents, que demostraven no tenir por de les salvatges pedres, allà on sembla que la bicicleta estigui suportant les conseqüències d’un terratrèmol, del que es mou.

Caiguda de Froome

Vincenzo Nibalipatia,Romain Bardet no parava de punxar i els ciclistes que pintaven poc o ben poc van decidir despenjar-se per continuar la ruta cap al velòdrom de Roubaix sense tant perill ni aclaparaments. Daniele BennatiAndrey Amador i Imanol Erviti no perdien l’atenció. Cadascun d’ells es cuidava de Quintana o de Landa, perquè Valverde es movia com un expert i fins i tot amb la sensació que estava disfrutant.

Fins i tot va caure Froome. I, de nou el Movistar, com si fossin experts classicòmans belgues, a accelerar, per veure si sonava la flauta del Tour i el britànic sortia amb un descosit de les llambordes. Però Froome no està per a bromes. I el seu equip molt menys. Així que va resoldre la crisi de forma immediata.

Landa, per terra

Notícies relacionades

Tot anava fabulós. Només quedaven 32 quilòmetres. “Vaig agafar el bidó i em vaig posar a beure. No vaig veure la claveguera”. Landa va saltar pels aires i es va arrossegar per terra. Va tenir sort. No eren pedres sinó asfalt fi, tot i que es va abrasar la part dreta del cos. “No vaig perdre la calma”. Ni als seus companys BennatiAmador Erviti que es van endarrerir del grup de favorits per acompanyar-lo i per deixar-lo amb vida, tot i que una mica ferit, sabent que s’havia salvat de l’escorxador de les llambordes.

Totes les classificacions a la pàgina oficial del Tour.