LA RONDA CATALANA

Volta a Catalunya, tots contra Alejandro Valverde

El potent equip Movistar, que es presenta també amb Nairo Quintana i Marc Soler, és el bloc ciclista a batre a la Volta que comença dilluns a Calella i s'acaba el diumenge 25, a Barcelona

5
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

Com si fos el trident de la millor davantera futbolística del món, el conjunt Movistar és el bloc ciclista a batre a la Volta a Catalunya, que comença dilluns a Calella. Alejandro Valverde és el poderós, el ciclista que ha tornat a la competició més fort si és possible que quan es va lesionar al Tour, dorsal u, amb crònica fam de victòria, amb tot, com sempre. Nairo Quintana és la incògnita, guanyador a Barcelona el 2016, encara no ha corregut aquest any a Europa i, al febrer, va deixar els seus paisans colombians amb mal regust al perdre l’últim dia l’atractiva Volta a Colòmbia Oro y Paz, davant un bon botí de figures del pedal.

¿I Marc Soler? Doncs ell és la perla. El corredor que ha de marcar bona part del futur del ciclisme mundial i que es va presentar per fi davant la gran societat internacional d’aquest esport al guanyar diumenge la prestigiosa París-Niça, a la mateixa edat en què Miguel Induráin i Alberto Contador van mostrar al món les credencials ciclistes. Soler està cridat a ser el nou gran nom del ciclisme català, darrere els passos de Miquel Poblet, Josep Pesarrodona, Melcior Mauri i Purito Rodríguez; sens dubte, els millors corredors nascuts a Catalu-nya de tots els temps.

Landa correrà a Euskadi

Fins i tot, tots tres, recolzats pel Movistar –no hi ha un altre conjunt tan potent entre els 25 apuntats a la carrera– no fan enyorar, ni tan sols, Mikel Landa, l’altre gran líder de l’esquadra d’Eusebio Unzué, que es prepara per a la Volta al País Basc, com a corredor de la terra.

Alejandro Valverde entrenant-se a Múrcia / miguel lorenzo

Valverde, fa unes setmanes, mentre parlava amb aquest diari a Múrcia de la recuperació de l’accident que va patir al Tour de l’any passat, ja comentava l’interès per repetir victòria a la Volta, on portarà, a partir de dilluns, en la primera etapa que comença i s’acaba a Calella, el dorsal número u, com a reconeixement al triomf aconseguit fa un any a Montjuïc. 

L’edició del 2017 va ser una exhibició de Valverde en tots els fronts. Va guanyar tres de les set etapes. I si no va ser líder des del segon dia es va deure al fet que el Movistar, discutible encara avui 12 mesos després, va ser penalitzat en la contrarellotge per equips de Banyoles. També va acabar segon en la penúltima etapa, a Reus. A més a més, a part de la classificació general, es va emportar la regularitat, la muntanya i va conduir el seu equip, amb l’ajuda de Soler, cap a la primera posició en la taula per esquadres. Impressionant; res més a dir.

La resta d'estrelles

Per això, per la forma com ha tornat i pels resultats d’aquesta temporada (tercer i quart en dues jornades de la Challenge de Malorca, guanyador de la Volta al País Valencià amb dues etapes, segon de la Volta a Múrcia, guanyador amb una etapa del Tour d’Abu Dhabi i quart a la Strade Bianche) és el ciclista a batre. Així de clar.

La Volta, de totes maneres, i al marge de Valverde i el Movistar, torna a reunir bona part de la flor i nata mundial. I, sobretot, presenta les grans figures d’un país anomenat Colòmbia i que és una de les potències d’aquest esport. A part de Quintana, els escarabats rodaran per terres catalanes amb Rigo Urán (segon en el Tour passat), Sergio Henao (al capdavant de l’Sky juntament amb la nova perla del país, Egan Bernal) i Esteban Chaves, una mica irregular, però que configura la plantilla del segon equip més fort de la prova, amb els germans Simon i Adam Yates, en el Michelton australià, hereu de l’Orica.

Per primera vegada es disputa també una carrera femenina, la Revolta, diumenge, dia 25, a Montjuïc

Però també hi serà Fabio Aru, que arriba com a estació de pas en el seu camí per assaltar la victòria al Giro, i el seu company Dan Martin –un altre dels corredors establerts a Andorra–, guanyador el 2013, tots dos a l’equip patrocinat pels Emirats Àrabs.

Tampoc s’ha d’oblidar el jove Enric Mas, mallorquí d’Artà, a qui Alberto Contador va nomenar com el seu hereu poc abans de penjar la bicicleta, la tardor passada. Bob Jungels, el luxemburguès que vol seguir els passos dels germans Schleck; Tejay van Garderen, el nord-americà que no acaba d’explotar mai; Steven Kruijswijk, el ciclista holandès amb el nom més difícil per escriure i pronunciar; els escaladors francesos Thibaut Pinot i Warren Barguil i els líders del conjunt del Cofidis, el campió d’Espanya, Jesús Herrada, i el francès Nacer Bouhanni, favorit en els dos esprints que s’anuncien en la carrera; el mateix dilluns, a Calella i el dissabte 24, a Torrefarrera.

Fabio Aru i Dan Martin / EUA TEAM

La Volta torna a la Vall d’Aran després de 25 anys d’absència (l’etapa de divendres), tot i que sense entrar a la vall per la Bonaigua per por que la neu obligués a suspendre l’etapa, en una setmana, a més, en què el temps es pot presentar una mica rebel.

190 països per televisió

Hi haurà, per tant, tres etapes pirinenques, tot i que dues (dimecres, a Vallter 2.000 i dijous, a la Molina) han de ser claus per decidir el guanyador de la prova, en un circuit a Montjuïc (diumenge 25) pel qual es faran vuit voltes.

Marc Soler, al podi de la París-Niça / le tour

Notícies relacionades

L’altra gran novetat de la carrera és la inclusió per primera vegada d’una carrera femenina, batejada com la Revolta, i que se celebrarà, també a Montjuïc, com a antesala a l’última etapa de la carrera. Hi participaran bona part de les millors dones ciclistes.

I tot plegat té lloc en el primer any que ASO (propietària del Tour, la Vuelta, el Dakar o la marató de París) ha agafat les regnes en els aspectes comercials i televisius. Per això, la Volta arribarà televisivament a 190 països.