EL FINAL DE LA RONDA ESPANYOLA

Chris Froome, Vuelta a Espanya i doblet per a la història

El ciclista britànic guanya la ronda espanyola a Madrid després de conquistar el Tour, recolzat pel potent Sky, el dia de la retirada de Contador

segea40047911 team sky s british cyclist chris froome celebrates on the po170910212627

segea40047911 team sky s british cyclist chris froome celebrates on the po170910212627 / JOSE JORDAN

3
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

El podi de la Vuelta amb Nibali, a l'esquerra, Froome, al centre, i Zakarin, a la dreta / J / osé Jordán (AFP)

«Imponent». Així de clar. Així de rotund. «He entrat en la història». I així ha sigut perquè Chris Froome s’ha convertit, gràcies al triomf aconseguit a la Vuelta, en el primer britànic que guanya la ronda espanyola, però sobretot en el primer corredor que aconsegueix el doblet Tour-Vuelta, des que la carrera es va traslladar a l’estiu el 1995. Anteriorment havien guanyat la Vuelta abans de triomfar a París, Jacques Anquetil, el 1963, i Bernard Hinault, el 1978.

El gran grup va permetre a Contador posar-se al capdavant de la Vuelta per la seva retirada / J / avier Lizón (EFE)

Madrid es va il·luminar amb els colors de la bandera britànica i amb un to de certa melancolia per la retirada oficial del gran animador de la carrera, que no ha sigut cap altre que Alberto Contador (va entrar primer a Madrid), pels seus atacs diaris i per la seva fantàstica victòria a l’Angliru. No obstant, no va ser una nit ni trista ni ennuvolada, perquè Contador va passar a la llegenda i perquè Froome ja és una estrella sobre una bici al nivell dels grans mites. El mes de juliol vinent tindrà la possibilitat de guanyar el cinquè Tour i igualar AnquetilEddy MerckxHinault Miguel Induráin.

La motivació

«Quedar segon l’any passat em va motivar a intentar guanyar la Vuelta. Vaig córrer menys carreres abans del Tour precisament per arribar menys cansat a la Vuelta, una carrera que m’agrada perquè cada dia hi ha batalla i perquè va més enllà del repte físic, més que al Tour, perquè aquí corres amb 40 graus i després passes a 10 i amb pluja. I perquè aquí els aficionats em donen molt afecte». Des de dissabte, quan la Vuelta va quedar sentenciada a l’Angliru, Froome és un home feliç. «Però alleujat perquè s’hagi acabat la Vuelta i també perquè amb la retirada de Contador tindré una vida més tranquil·la».

Froome i Contador han sigut els dos grans triomfadors d’aquesta carrera liquidada ahir a la nit a Madrid. El britànic, sobretot, per guanyar-la, pel control absolut, per ser líder des del tercer dia de competició a Andorra, i sobretot per córrer amb un equip de somni, que mai l’ha deixat sol, amb un Wout Poels que s’ha convertit en el seu Mikel Landa de la Vuelta i, evidentment, amb Mikel Nieve que li va servir de guia, de suport, de tot, en l’únic dia en què Froome va demostrar que també era humà, quan va patir de debò per salvar-se en la terrible ascensió als Machucos. «No em correspon a mi dir quin lloc ocupo en la història però sé que he aconseguit un doblet imponent i perquè així he entrat en la història».

M'agrada la Vuelta perquè cada dia hi ha batalla i perquè va més enllà del repte físic, molt més que el Tour"

Chris Froome

Vencedor del Tour i la Vuelta 2017

Froome és el guanyador del Tour que més ha respectat a la Vuelta fins a fer la sensació, mai negada per ell, que està enamorat d’aquesta carrera, molt més que del Tour. La ronda francesa li dona la fama, però l’espanyola és la que el fa disfrutar. I per aquesta raó seria una bogeria descartar la seva presència l’any que ve. «¿Per què no he de tornar encara que la guanyi?», es va preguntar Froome després de l’etapa de Sierra Nevada.

El repte del cinquè Tour

Perquè l’any que ve, amb el repte del cinquè Tour, difícilment s’atrevirà a afrontar el Giro –se li demana la presència des de diferents sectors del ciclisme– ja que tots aquells ciclistes que últimament han intentat el doblet Milà-París han fracassat a França. Contador per dues vegades (el 2011, encara que no consti en el seu palmarès, i el 2015) i Quintana aquesta temporada, en què tampoc va aconseguir el triomf previ a la ronda italiana. Amb aquests antecedents sembla molt complicat que el 2018 es decideixi a participar en el Giro, que comença a Jerusalem, abans d’anaral Tour. I això torna a deixar oberta la porta de la ronda espanyola.

Notícies relacionades

«Aquesta victòria em gratifica molt perquè soc el primer que guanya la Vuelta després de conquistar el Tour. I perquè en el ciclisme modern és molt difícil guanyar dues grans voltes un mateix any». De fet, últimament només ho havia fet Contador (Giro i Vuelta el 2008). I per això, ahir a la nit Madrid es va rendir als seus peus. 

Totes les classificacions finals a la pàgina oficial de la Vuelta.